BIZIT 2022

Umetnici besni: AI im oteo nagradu

Ne radi se o tome da je neki robot savladao slikarske veštine – nagradu na sajmu u Koloradu osvojio je čovek, umetnik, ali uz pomoć veštačke inteligencije.

PCPress.rs Image

Drugi umetnici nisu srećni što je pobedila slika s naslovom “Théâtre D’opéra Spatial“, budući da je čovek nije napravio samostalno. Osvojila je prvo mesto u kategoriji digitalnih slika, a “stvorio” ju je Jason Allen. Slika je odštampana da bi se prikazala na sajmu, a scena je sjajna – izgleda kao prizor iz neke svemirske opere. Liči na nešto što je naslikao neki majstor, ali se u igru upetljao i AI.

Umetnik Allen nije dakle naslikao umetničko delo, ali tvrdi da nije prekršio pravila – iako je za sliku zaslužan AI po imenu Midjourney. To da je neko pobedio na osnovu slike koju je generisala veštačka inteligencija istina zvuči problematično, pa mnogi tvrde da smo svedoci početku odumiranja umetnosti.

Pročitajte i:  FIFA će na 2022 Word Cup-u upotrebiti AI za prepoznavanje ofsajda

Dugo se verovalo da su bar kreativni poslovi sigurni pred najezdom mašina, ali je istina izgleda drugačija. Umetnik je sliku pre izlaganja obeležio kao “Jason Allen via Midjourney”, što znači da nije lagao. Ipak, svetu je pokazao da slike mogu da zadive posmatrače i bez mešanja ljudskih umetnika, a to je sasvim sigurno početak nečega.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.