Data centri 2024

Uočena nova veza između mozga i creva

Nova tehnologija inženjera MIT-a može da ispita neuronska kola koja utiču na glad, raspoloženje i razne bolesti.

PCPress.rs Image

Mozak i digresivni trakt su u stalnoj komunikaciji, prenoseći signale koji pomažu kontroli hranjenja i drugih ponašanja. Ova široka komunikaciona mreže utiče na naše mentalno stanje i umešana je u mnoge neurološke poremećaje.

Inženjeri MIT dizajnirali su novu tehnologiju za ispitivanje tih veza. Koriseći vlakna ugrađena sa različitim senzorima, kao i izvore svetlosti za optogenetsku stimulaciju, a istraživači su pokazali da mogu da kontrolišu neuronska kola koja povezuju creva i mozak kod miševa.

U novoj studiji, istraživači su pokazali da mogu da izazovu osećaj sitosti ili ponašanja u potrazi za nagradom kod miševa manipulacijom ćelijama creva. U budućem radu, nadaju se da će istražiti neke od korelacija koje su uočene između zdravlja probavnog sistema i neuroloških stanja kao što su autizam i Parkinsonova bolest.

Trenutno imaju tehnologiju koja može da pokrene funkciju creva i ponašanja kao što je glad. Nova tehnologija pruža mogućnost „prisluškivanja“ razgovora između creva i mozga u realnom trenutku.  Ovakva istraživanja mogu da doprinesu značajnom razumevanja funkcionisanja organizma što može da spreči i otkloni veliki broj bolesti.

Pročitajte i:  Neuralink konkurencija: Još jedan čip za ljudski mozak

Izvor: news.mit.edu

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,