Obeležen svetski dan zapaljenskih bolesti creva

Sa ciljem podizanja svesti šire javnosti o postojanju zapaljeniskih bolesti creva, ranom otkrivanju i pravovremenoj dijagnostici, udruženje UKUKS je u saradnji sa japanskom farmaceutskom kućom Takeda pokušalo da na drugačiji način obeleži Svetski dan zapaljenskih bolesti creva u subotu 19.maja. Dan je obeležen u tri grada i tri države istovremeno, Beogradu, Sarajevu i Podgorici uz humanitarnu akciju pod nazivom „U njihovim cipelama“.

PCPress.rs Image

Naime, učesnici su dobili priliku da uz pomoć uputstava sa mobilne aplikacije iskuse jedan dan života sa zapaljenskim bolestima creva, a akciju je podržala Ambasada Japana. U našoj zemlji registrovano je preko 8.000 obolelih. Bolesti ove grupe, u koju spadaju Kronova bolest i ulcerozni kolitis, najčešće pogađaju pripadnike mlađe populacije, a tegobe koje su javljaju praćene su jakim bolovima u stomaku, mučninom, nadimanjem, povraćanjem, povišenom temperaturom, pojavom učestalih stolica sa primesama krvi i sluzi, opstipacijom, gubitkom na kilaži.

Tim povodom još jednom je ostvaren glavni cilj i poslata je poruka da se sa zapaljenskim bolestima creva uz povećanu opreznost i brigu o sebi može ujedno studirati, raditi, putovati i normalno živeti.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Japan pobedio u dvogodišnjem ratu protiv flopi diskova