Top50 Glasaj

Obeležen svetski dan zapaljenskih bolesti creva

Sa ciljem podizanja svesti šire javnosti o postojanju zapaljeniskih bolesti creva, ranom otkrivanju i pravovremenoj dijagnostici, udruženje UKUKS je u saradnji sa japanskom farmaceutskom kućom Takeda pokušalo da na drugačiji način obeleži Svetski dan zapaljenskih bolesti creva u subotu 19.maja. Dan je obeležen u tri grada i tri države istovremeno, Beogradu, Sarajevu i Podgorici uz humanitarnu akciju pod nazivom „U njihovim cipelama“.

Naime, učesnici su dobili priliku da uz pomoć uputstava sa mobilne aplikacije iskuse jedan dan života sa zapaljenskim bolestima creva, a akciju je podržala Ambasada Japana. U našoj zemlji registrovano je preko 8.000 obolelih. Bolesti ove grupe, u koju spadaju Kronova bolest i ulcerozni kolitis, najčešće pogađaju pripadnike mlađe populacije, a tegobe koje su javljaju praćene su jakim bolovima u stomaku, mučninom, nadimanjem, povraćanjem, povišenom temperaturom, pojavom učestalih stolica sa primesama krvi i sluzi, opstipacijom, gubitkom na kilaži.

Tim povodom još jednom je ostvaren glavni cilj i poslata je poruka da se sa zapaljenskim bolestima creva uz povećanu opreznost i brigu o sebi može ujedno studirati, raditi, putovati i normalno živeti.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Hayabusa-2: Kapsula koja je na zemlju donela uzorke sa asteroida
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , ,