BIZIT plus

Upoznajte Rapide E – Prvi Aston Martin električni automobil

Poznati britanski proizvođač automobila, Aston Martin, konačno je objavio neke specifikacije, kao i fotografije svog prvog električnog sportskog modela – Rapide E. Kompanija planira da napravi samo 155 Rapide E vozila koje će pokretati 800-voltni baterijski sistem sa kapacitetom od 65 kWh.

PCPress.rs Image

Baterija će biti sastavljena od 5600 litijum-jonskih “18650 cilindričnih ćelija” i očekuje se da će sa jednim punjenjem moći da pređe oko 320 km. Jedan čas punjenja na standardnom punjaču obezbediće autonomiju od dodatnih 290 km, a na raspolaganju će biti i brzi punjač koji će za samo 15 minuta dopuniti bateriju do 80% kapaciteta.

Glavni cilj ovog projekta bio je da se napravi električno vozilo koje će imati iste performanse kao i V12 Rapide S model. Inženjeri su posebnu pažnju posvetili razvoju i prilagođavanju delova koji su potrebni da se obezbede te performanse. Maksimalna brzina Rapide E modela biće 250 km/h, a do 100 km/h stiže za manje od 4 sekunde. Aston Martin naglašava da će ove performanse biti postizane bez obzira na napunjenost baterije. Želja kompanije je da Rapide E izveze pun krug na čuvenom Nirburgringu bez ikakve degradacije baterije i performansi.

Pročitajte i:  Rivian za 24 časa primio 68.000 rezervacija za R2 električni SUV

Očekivano vreme isporuke ovog automobila je četvrti kvartal 2019. godine, a njegova cena biće oko 255.000 USD.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,