Uranijum se uveliko kopa u blizini Velikog kanjona

Najveći proizvođač uranijuma u Sjedinjenim Državama pojačava radove u rudniku manje od 10 milja od ruba Velikog kanjona.

PCPress.rs Image

Najveći proizvođač uranijuma u SAD-u pojačava radove južno od Nacionalnog parka Velikog kanjona na dugo osporavanom projektu koji je uglavnom bio neaktivan od 1980-tih.

Posao se odvija dok globalna nestabilnost i rastuća potražnja podstiču cene uranijuma na povećanje. Bajdenova administracija i desetine drugih zemalja obećale su da će utrostručiti kapacitet nuklearne energije širom sveta u borbi protiv klimastkih promena, osiguravajući da će uranijum ostati ključna roba decenijama dok vlada nudi podsticaje za razvoj sledeće generacije nuklearnih reaktora i nove politike imaju za cilj uticaj Rusije na lanac snabdevanja.

Dok SAD ostvaruje svoj nuklearni cilj, ekolozi i lideri Indijanaca se plaše posledica po zajednice u blizini rudarski i mlinovih lokacija na Zapadu i zahtevaju bolji regulatorni nadzor. Proizvođači kažu da je proizvodnja uranijuma danas drugačija nego pre nekoliko decenija kada se zemlja utrkivala da izgradi svoj nuklearni arsenal. Ti napori tokom Drugog svetskog rata i Hladnog rata ostavili su nasledstvo smrti, bolesti i kontaminacije na svim zajednicama, čineći svaki rudni razvoj teškom temom.

Pročitajte i:  Američki zakonodavci ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop sa novim Intel AI čipom

Rudnik će raditi tri do šest godina, na teritoriji od 17 hektara i proizvešće najmanje 2 miliona funti ili oko tonu uranijuma. To je dovoljno da se cela Arizona napaja najmanje godinu dana bez ugljenika.

Izvor: qz.com

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *