U istraživanjima, testovi koji traju u vremenskom trajanju od nekoliko sekundi, smatraju se uglavnom totalnim razočarenjem, međutim, u pitanju je neverovatan uspeh na polju energetske fuzije, za koju ipak važe neka druga pravila.

PCPress.rs Image

Fuzija, malo po malo?

Prema Phys.org, Uređaj Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR), poznat još kao i “Korejsko sunce”, oborio je novi rekord tako što je održao temperaturu plazme u svom reaktoru na neverovatnih više od 100 miliona celzijusovih stepeni, punih 20 sekundi. 

Možda ne zvuči kao neki naročiti rekord, međutim ako je prethodni najbolji rezultat bio u 2019. godini, sa 10 sekundi, onda je napredak očigledan. Ključ je bio u tome da se unapredi Interna Transportna Barijera, uz pomoć koje se skladištila plazama koja je pomagala u održavanju njene stabilnosti. Ipak, ostalo je još dosta posla.

Cilj KSTAR-a je da radi non-stop čitavih pet minuta na tim ekstremnim temperaturama do 2025. godine. Ovaj rekord je bitan korak u tom pravcu, ukoliko se reaktori energetske fuzije pokažu kao praktično mogući. To bi u mnogo čemu moglo pomoći da se još više smanji zavisnost od energestkih izvora štetnih po životnu okolinu i ostvari sveti gral “čiste energije”.

Pročitajte i:  Hoćemo li znati sve tajne univerzuma?