BIZIT plus

Usled povećane potrebe za radom od kuće porasla prodaja PC računara

PC industrija pokazuje znake oporavka u drugom kvartalu 2020. godine, nakon najlošijeg kvartala u poslednjih nekoliko godina. Naime, usled pandemije COVID-19 virusa, većina kompanija se preorijentisala na rad od kuće, što je prouzrokovalo povećanu potražnju za novim računarima.

PCPress.rs Image

Do ovog podatka su došle i Gartner i IDC analitičarske kuće. Gartner je procenio da je tokom drugog kvartala 2020. godine prodato 64,8 miliona uređaja (povećanje od 2,8% u odnosu na Q2 2019. godine), dok je IDC objavio značajno veće brojke – 72,3 miliona prodatih računara i povećanje od 11,2% u odnosu na isti period prošle godine.

Rast nakon veoma lošeg perioda

Obe kuće navode da je do rasta došlo nakon jednog od najlošijih kvartala u poslednjih nekoliko godina, kada je zbog početka pandemije praktično stala prodaja računara, prvenstveno zbog zabrinutosti i nesigurnosti ljudi da će zadržati svoje poslove. Nakon što su se kompanije odlučile da poslovanje prebace na rad od kuće, zaposleni su krenuli da obnavljaju svoje kućne računare, a pridružili su im se i studenti i učenici koji su časove takođe slušali u kućnim uslovima. Najbolje su prodavani HP i Lenovo računari, dok je na trećem mestu po prodaji Dell.

Pročitajte i:  Gartner predviđa smanjenje klasične pretrage za četvrtinu do 2026. godine

Ipak, i Gartner i IDC su skeptični na duže staze i tvrde da ovo nije trend, već samo reagovanje tržišta na trenutnu situaciju. U narednoj godini očekuju da će opet krenuti da opada broj prodatih računara, kao što se to već dešava poslednjih nekoliko godina.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: