Uslužni programi: Stari Start za novi Windows

Najnoviji Windows 11 još uvek nije „izašao na slobodu“, a već su počeli da se pojavljuju programi za prilagođavanje izgleda novog okruženja. Start11 je alat koji će zameniti novi Start meni i vratiti izgled koji podseća na stare verzije Windows okruženja, odnosno na klasični Start meni iz Windows‑a 7. Start11 je proizvod kompanije Stardock, koja je već ranije nudila slična rešenja za starije verzije Windows okruženja u vidu programa Start8 i Start10.

PCPress.rs Image

Start meni po starom

Start meni u Windows 11 okruženju se (konačno) otvara centriran, umesto na do sada uobičajenom donjem levom uglu ekrana. Start11 će Start meni vratiti na staro mesto, što se doduše može podesiti promenom opcija i u samom Windows 11 okruženju, bez korišćenja dodatnih alata. Međutim Start11 ne samo da će vratiti poziciju Start menija, već će izgled zaista biti kao u starom Windows 7 okruženju, sa sistemom menija, prečica za startovanje aplikacija i sistemskim opcijama raspoređenim kao nekada.

Izgled se može dodatno prilagoditi izborom stilova i teme, uz nekoliko dodatnih podešavanja za način prikaza sistemskih menija, ili dodatna prilagođavanja kod rada na više monitora. Pored Start menija, program Start11 može da promeni izgled Start tastera, uz izbor nekog od unapred definisanih simbola ili dodavanjem izabrane slike. Takođe se može promeniti izgled sistemskog taskbar‑a i prilagoditi način rada opcije za pretraživanje. Dok je Start11 aktivan, i dalje je moguće otvoriti sistemski Start meni, što se može birati podešavanjem akcija vezanih za Windows taster i klikove mišem (recimo Ctrl + klik će otvoriti sistemski Start).

Pročitajte i:  Kako popraviti treperenje ekrana na Windows 11

PCPress.rs Image

Start11 radi i pod Windows 10 okruženjem. U tom slučaju nisu dostupna neka napredna podešavanja izgleda koje je doneo Windows 11, kao što su korišćenje tekstura za taskbar. Program Start11 je još uvek u fazi beta razvoja, pa će pre zvaničnog objavljivanja novog Windows 11 biti objavljeno još nekoliko dopuna sa novim mogućnostima podešavanja. Može se desiti i da Microsoft omogući dodatna podešavanja Start menija i učini Start11 nepotrebnim, kao što je to moglo u ranim probnim verzijama Windows 11 sistema (promenom sistemskog ključa Start_ShowClassicMode u Windows Registry konfiguraciji), što je onemogućeno u kasnijim izdanjima.

Program Start11 se distribuira u vidu probne verzije koja se može koristiti 30 dana, posle čega je potrebno nabaviti licencu za dalje korišćenje programa. Za besplatni rad u probnom periodu neophodno je dati email adresu, na koju će biti poslat link za aktiviranje programa. Potražite više informacija o svemu tome na zvaničnoj stranici!

Facebook komentari: