Uslužni programi: Testiranje brzine diskova

AJA System Test je program za merenje performansi sistema, koji nema mnogo opcija već je specijalizovan za brzo merenje brzine diskova. AJA System Test je besplatan program i dostupan je u verzijama za Windows i macOS operativne sisteme.

hard diskova

Brzo i besplatno testiranje

Test diska simulira pisanje i čitanje podataka u izabranoj veličini bloka. Posle nekoliko sekundi merenja, daje rezultat u vidu brzine pisanja i brzine čitanja u MB po sekundi. AJA System Test se često koristi za proveru da li diskovi imaju dovoljno dobre performanse kod video produkcije, gde rad sa obimnim materijalima zahteva brz i pouzdan rad. Pored indeksa brzine u MB/s, program takođe prikazuje grafikon sa promenama brzine pisanja (snimanja video zapisa) i čitanja (reprodukcije materijala).

Dostupne opcija podešavanja omogućavaju simulaciju različitih formata zapisa pa se može izabrati rezolucija snimka, veličina fajla i vrsta korišćenog kodeka. Može se podesiti da se test izvršava kontinuirano dok se ne prekine, što može biti korisno za praćenje performansi dok je računar opterećen nekim drugim aktivnostima.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

PCPress.rs Image

Pored merenja brzine ugrađenih hard diskova i SSD uređaja, AJA System Test veoma korisno može da posluži za testiranje eksternih USB diskova i memorijskih kartica (uz odgovarajući čitač). S obzirom na velike razlike u performansama između različitih memorijskih kartica, ovo je dobar način da se proveri da li memorijska kartica za video kameru ima dovoljnu brzinu pisanja da zadovolji zahteve za snimanje kvalitetnih snimaka u visokoj rezoluciji.

AJA System Test je besplatan program koji je proizvod kompanije AJA Video System. Ova kompanija specijalizovana je za profesionalna uređaje i rešenja za video snimanje i produkciju. Kompletna verzija programa System Test dolazi uz instalacije njihovih softverskih paketa, a besplatna verzija se može preuzeti sa sajta.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,