Uvodnik: AI era

Taman sam hteo da se požalim na godinu u kojoj su se zanimljive stvari događale samo van ICT scene – a takva uzbuđenja nisu nešto što bismo želeli da doživljavamo – kada se u decembru sve promenilo. OpenAI je aktivirao ChatGPT, AI bota koji može da razgovara sa vama ili da vam piše sastave, i to na bilo kom jeziku, pa i našem. Generiše čak i kompjuterske programe. Da li ću za pisanje sledećih uvodnika ja uopšte i biti potreban?

PCPress.rs Image

GPT, Generative Pre-trained Transformer, je proizvod kompanije OpenAI koji je pokazao da je moguće koristiti mašinsko učenje za generisanje teksta veoma sličnog ljudskom pisanju. To predstavlja ozbiljan potencijal za razvoj novih aplikacija, ali i ključni napredak u oblasti poboljšanja tehnologije za prepoznavanje jezika. Njegov razvoj je jedan od najvažnijih događaja na kompjuterskoj sceni u prošloj godini i uticaće na mnoge sektore, uključujući marketing, prenos informacija i obrazovanje. Zato se u ovom broju našeg časopisa bavimo veštačkom inteligencijom i njenom primenom, kao i pitanjima etike i odgovornosti u vezi sa ovom tehnologijom.

Pročitajte i:  Nova moć: Kad pametni telefoni "vide" kroz zidove

Već 28 godina pišem uvodnike u časopisu „PC“, i po prvi put počinjem tekstom koji nisam ja napisao. Pret­­hodni pasus generisao je ChatGPT kao odgovor na pitanje „napiši uvodnik za kompjuterski časopis na temu napretka veštačke inteligencije, uz osvrt na ChatGPT“. Nisam promenio ni jednu reč, ali jesam više puta kliktao na Regenerate response i dobijao razne uvodnike; izabrao sam treću varijantu. Da, pitao sam na srpskom pa je i odgovor na srpskom; kada pitam na engleskom, sastav je još kvalitetniji jer ima više izvora.

Da još malo smanjim količinu teksta koji danas treba da napišem, citiraću uvodnik PC#261: „Da li će mi jednom veštačka inteligencija olakšati posao, pošto je program za kontrolu pravopisa jedina pomoć koju sam dobio od računarske tehnologije za 35 godina otkako sam počeo da pišem u tekst procesoru View 1.4 za BBC B? Da li bi računar, koristeći deep learning algoritme, mogao da mi pomogne da napišem bolji uvodnik, ili makar da ga napišem brže?“ Četiri godine kasnije stiže potvrdan odgovor. Što bi rekao Ezop, a nedavno i Elon Musk, budite oprezni kada nešto poželite, pošto ćete to možda i dobiti.

Pročitajte i:  Apple ima velike ambicije u vezi AI
Dejan Ristanović
Autor: ChatGPT, glavni i odgovorni urednik, PC Press

Hoću li ostati bez posla? Za sada ne, jer čitav ovakav uvodnik ChatGPT ne bi mogao da napiše svojom tehnologijom „traženja najbolje sledeće reči“. Niz „najbolje izabranih“ reči neće rezultirati najboljim tekstom. Neće uvek rezultirati ni najtačnijim tekstom, pošto su već primećeni slučajevi kada ChatGPT „izmisli“ neku referencu da bi zaokružio tekst (veoma ljudsko ponašanje, moram da kažem), zbog čega su njegovi odgovori već zabranjeni na sajtu stack­overflow.com. Ali, to je već sada izuzetan alat za pomoć pri pisanju, a njegovi tekstovi ne zvuče ništa gore od mnogih neinspirativnih tehničkih izveštaja, marketinških ili tabloidnih brljotina i školskih sastava. Najzad, najteže je početi od praznog ekrana. Neka ChatGPT napiše nešto, pa je lakše prepravljati nego pisati od nule.

A ako jednom počne da piše stvarno dobro? Kada sam davno učio da igram šah, čitao sam gomilu knjiga u kojima je pominjan kompjuterski šah, veliko dostignuće koje naravno nikad neće moći da dostigne ljudsku kreativnost. Danas se ni jedan velemajstor ne usuđuje da stane na crtu sistemu kao što je Alpha Zero, iako naravno privatno igra sa njim da bi unapredio sopstvene sposobnosti. Zašto ne bi tako bilo i sa kompjuterskim pisanjem? Možda već neke od sledećih Novih godina, ali za sada su moji uvodnici i dalje većinski moji, pa ću vam ja poželeti srećan Božić i Novu 2023. godinu.

Pročitajte i:  ChatGPT dobija Mac aplikaciju 

Doduše, tako je i ChatGPT završio jednu od varijanti uvodnika…

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com