Vakcina od mikročestica automatski obezbeđuje buster doze

Istraživači sa MIT-a kreirali su vakcinu sa mikročesticama koja može automatski da obezbedi dodatne doze.

PCPress.rs Image

Najlakše je koristiti sistem vakcinacije jednom dozom

Šuplje mikročestice podsećaju na šolju za kafu sa poklopcem, a napravljene su od poli (mlečne-ko-glikolne kiseline), inače poznate kao PLGA. Polimer se vremenom razlaže u telu, oslobađajući sadržaj šupljih čestica. Promenom sastava polimera i hemijskih grupa vezanih za njega, istraživači mogu da podese vreme oslobađanja, omogućavajući im da isporuče niz čestica koje se oslobađaju u različito vreme. Ovo bi im omogućilo da isporuče čestice subkutano, a zatim, kako se čestice razgrađuju, primalac bi primio svoju početnu dozu, a zatim naknadne doze.

Tehnologija bi mogla da pomogne u obezbeđivanju dugoročnog imuniteta, bez potrebe za posetom klinici u više navrata i mogla bi da pomogne u logistici velikih kampanja vakcinacije, poput onih koje su pokrenute tokom pandemije COVID-19. Vakcine su kamen temeljac javnozdravstvenih inicijativa i pomogle su nam da izbegnemo najgore posledice mnogih ozbiljnih bolesti, pa čak i da iskorenimo određene bolesti, kao što su male boginje. Tokom pandemije COVID-19, vakcine su obezbedile preko potrebnu zaštitu od najgorih efekata virusa SARS-CoV-2.

Međutim, potreba za primanjem više doza vakcine, zajedno sa naknadnim busterima, predstavlja ključnu tačku u smislu logistike. Propušteni termini za druge doze su uvek mogući, i bilo bi lakše (i verovatno jeftinije) koristiti samo sistem sa jednom dozom. Ova tehnologija ima za cilj da to postigne, pri čemu buster doze postaju dostupne u tkivu primaoca vakcine tokom vremena.

„Ovo je platforma koja može biti široko primenljiva na sve vrste vakcina, uključujući rekombinantne vakcine zasnovane na proteinima, vakcine zasnovane na DNK, čak i vakcine zasnovane na RNK“, rekla je Ana Jaklenec, jedan od vodećih istraživača koji su kreirali novu tehnologiju. Da bi stvorili čestice, istraživači koriste silikonske kalupe da formiraju oblik „čaše“ od mešavine polimera, a zatim popunjavaju šuplje strukture vakcinom. Potom stavljaju polimerni „poklopac“ i lagano zagrevaju čestice da spoje poklopac i čašu, zatvarajući vakcinu iznutra. Istraživači mogu da podese profil oslobađanja čestica korišćenjem polimera sa malo drugačijim hemijskim svojstvima. „Ako želite da se čestica oslobodi nakon šest meseci za određenu primenu, koristimo odgovarajući polimer, ili ako želimo da se oslobodi posle dva dana, koristimo drugi polimer“, rekao je Morteza Sarmadi, drugi istraživač uključen u studiju. “Širok spektar primena može imati koristi od ovog zapažanja.”

Izvor: Medgadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,