Valve radi na gejming računaru sličnom Nintendo Switchu

Dokazi da Valve radi na prenosnom uređaju sličnom komutatoru koji će korisnicima Steama omogućiti da reprodukuju deo svoje biblioteke igara u pokretu počinju da se grade, a novi izveštaj Ars Technice nudi neke detalje o potencijalu projekta. Pozivajući se na više izvora upoznatih sa tim pitanjem, publikacija kaže da Valve već neko vreme radi na višenamenskom računaru sa kontrolama gamepad-a.

valve logo

Uzimajući stranicu sa uređaja kao što je Aia Neo, uređaj će navodno sadržati AMD ili Intel sistem na čipu, a najverovatnije dolazi sa Linuxom. Rečeno je da je bar jedan prototip širi od Nintendo Switch-a i sadrži uobičajeni asortiman tastera konzole, okidača i džojstika. Prototip takođe uključuje ekran osetljiv na dodir i dodirnu tablu nalik Steam Controller-u.

Ostaje nam da sačekamo izlazak konzole

Kao i Switch, uređaj će imati USB-C port koji vam omogućava da ga povežete sa spoljnim ekranom. Ars nije mogao da sazna da li Valve planira da objavi više varijanti uređaja koje će sadržati različite komponente. Takođe nije imao ništa značajno da kaže o ceni, napominjući da bi trenutna globalna nestašica čipova mogla onemogućiti Valveu da proda uređaj negde blizu 299 dolara koliko košta Nintendo Switch. Kaže da bi Valve mogao da pusti uređaj do kraja godine, iako bi ograničenja u snabdevanju mogla uticati na taj vremenski raspored.

Pročitajte i:  Nintendo otvara drugu radnju u SAD-u

Iako bismo današnji izveštaj shvatili sa zdravom dozom skepticizma, postoje dokazi koji pokazuju da je Valve radio na novom hardverskom projektu. Od septembra prošle godine, kompanija je dodala isečke koda u Steam koji se odnose na nešto što se zove „Neptun“ i „Nepture optimizovane igre“. U početku je većina ljudi mislila da Valve radi na novom kontroleru. Ali u utorak je kompanija dodala dodatni kod koji povezuje Neptun sa isečcima koji se odnose na “SteamPal”, a Ars Technica kaže da ne može da potvrdi da li je to konačno ime novog uređaja. Štaviše, početkom meseca, suosnivač Valve-a Gabe Nevell rekao je da će kompanija imati šta da deli u vezi sa igrama konzola.

Istovremeno, primetićemo da je Valve kompanija koja je poznata po inkubaciji projekata samo da bi ih kasnije otkazala i preusmerila pažnju na nešto drugo. Uostalom, morali smo čekati 13 godina da bismo igrali novu Half-Life igru. Pored toga, kompanija ima istoriju pogodaka i nedostataka sa hardverskim projektima. Valve Index je naišao na snažne kritike 2019. godine, ali godinu dana ranije Valve je prestao da nudi Steam Machines. Jedino što ostaje je da sačekamo i vidimo šta nam to Valve priprema za jesen i zimu.

Pročitajte i:  Nintendo će predstaviti naslednika Switch-a do kraja marta 2025. godine

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,