Testirali smo aplikacije za vremensku prognozu

Kad napolju počne kiša, vaša aplikacija za vremensku prognozu će vas verovatno podsetiti da ponesete kišobran. Testirali smo za vas šest aplikacija za vremensku prognozu.

glavnaModerni smart telefoni mogu da rade gotovo sve – pa i da prognoziraju vreme. Ako želite samo osnovnu informaciju o trenutnom stanju vremena, možete da upotrebite fabrički instalirane aplikacije. Ukoliko želite tačnije informacije i da ne izlazite na kišu bez kišobrana, najbolje je da preuzmete neku od dodatnih aplikacija za prognozu vremena. A koliko su prognoze pouzdane i koliko su detaljne informacije o padavinama, vazdušnom pritisku, tački rose i vlažnosti vazduha, to zavisi od aplikacije koju koristite. U onlajn prodavnicama Apple‑a, Google‑a, Microsoft‑a i BlackBerry‑ja sve vrvi od besplatnih aplikacija za vremensku prognozu ali i onih koje se plaćaju. Koje su najbolje? Odabrali smo šest najrasprostranjenijih aplikacija, podvrgli ih intenzivnom testu u periodu od šest nedelja – i ustanovili ko je nesumnjivi pobednik.

Weather Pro

WeatherPro-Screen-1WeatherPro-Screen-2Pobednik na testu nudi većinu funkcija i najpreciznije prognoze.

Zahvaljujući bogatoj listi funkcija, jednostavnom rukovanju i vrlo dobrim vremenskim prognozama, Weather Pro je nesumnjivo zaslužio pobedu. Aplikacija kompanije Meteo Group Deutschland GmbH košta, doduše, skoro 2 evra, ali zato ima najbolji sveukupni paket.

Lokacija korisnika se, naravno, određuje pomoću GPS‑a, a memorisane omiljene lokacije mogu se videti u listi ili kao obeležena mesta na karti. Navigacija u okviru same aplikacije je jednostavna, ali lako vodi do željenog cilja i uvek je intuitivna. Na svim simbolima i ikonama se vidi tačno šta one predstavljaju. Da li ima dosadnih reklama? Nema… i to ni jedne!

Pružene informacije su impresivne: osim temperature i padavina za različita doba dana, Weather Pro daje informacije i o vazdušnom pritisku, tački rose i relativnoj vlažnosti, te prikazuje koliko sunčanih sati u toku dana treba očekivati ili kako će se kretati oblaci tokom današnjeg dana.

Weather-ProI u glavnoj disciplini, prognozi vremena, Weather Pro odudara od ostalih, posebno kada su u pitanju prognoze za aktuelni dan. Ova aplikacija je tokom faze testiranja imala više tačnih prognoza. Vrhunski rezultati dobijaju se i za prognozu za naredna tri dana, a ovde je najveće odstupanje bilo nepunih dva stepena Celzijusa. U većini slučajeva prognoza je davala samo jedan stepen razlike u odnosu na stvarnu, kasnije izmerenu temperaturu.

Wetter.com

wetter-com-Screen-1bwetter-com-Screen-2Najbolja alternativa pobedniku je ova besplatna aplikacija, koja daje gotovo iste rezultate.

Moramo se, doduše, odreći nekih dodatnih informacija, kao što su vazdušni pritisak, tačka rose ili podataka o broju sunčanih sati u toku dana. Ali što se tiče vremenske prognoze, Wetter.com stoji rame uz rame s pobednikom testa.

Vrlo kvalitetne su prognoze za aktuelni dan, bilo je više tačnih pogodaka. Odstupanja kod dnevnih prognoza iznosila su maksimalno jedan stepen Celzijusa gore ili dole – ako ih je uopšte bilo. I kod prognoza za tri naredna dana Wetter.com je davao sasvim pouzdane rezultate, često s maksimalnom preciznošću. Izuzeci su retki: u jednom jedinom slučaju aplikacija je imala odstupanje od četiri stepena kod prognoze za sledeći dan – to opraštamo.

Kada se sve sabere, preciznost prikazane vremenske prognoze je veoma dobra. Ako želite, možete vremensku prognozu da prikažete i kao tekst koji klizi preko ekrana ili kao video‑zapis.

wetter_comRukovanje i izgled takođe zaslužuju sve pohvale. Posle nekoliko minuta svako će se lako snalaziti u osnovnom radu sa aplikacijom. Simboli i tasteri za navigaciju su jasni i nema nedoumica.

Pošto je aplikacija besplatna, nije baš sasvim bez reklama. U zavisnosti od načina prikaza, gore i/ili dole na ekranu pojavljuje se mala traka s reklamama, koja gotovo da uopšte ne smeta.

Wetter.info

wetter-info-Screen-1wetter-info-Screen-2Ova jednostavna aplikacija ima manji broj funkcija ali je vremenska prognoza dobra.

U osnovnoj disciplini Wetter.info spada u najbolje tri testirane aplikacije, odmah iza Weather.pro i Wetter.com. Prognoze, kako za aktuelni dan, tako i za naredna tri dana, bile su sveukupno dobre. Tokom faze testiranja aplikacija je radila pouzdano i pokazala sasvim zadovoljavajuće rezultate s greškom od samo jednog stepena u proseku. Samo u pojedinačnim slučajevima mogli smo da utvrdimo blaga odstupanja od maksimalno tri stepena – što je uostalom bio jedini izuzetak.

Što se ostalih stvari tiče, ponešto nam je nedostajalo. Na primer, Wetter.info je jedina testirana aplikacija koja ne može da odredi lokaciju korisnika automatski – dakle putem GPS‑a. Korisnik se mora odreći i podataka o tački rose i vazdušnom pritisku, kao i broju očekivanih sunčanih sati u toku dana. Ali zato su ugrađeni radar padavina, praktične karte i video‑zapisi – imaćete šta da gledate i analizirate.

watter-infoGrafičko predstavljanje je u poređenju sa ostalim aplikacijama prilično jednostavno, a animacije su izuzetak. Takođe, pristojno su dizajnirani piktogrami sunca, oluje ili kiše. Na taj način radna površina ostaje pregledna – pa ovde upotrebljivost ima prednost u odnosu na vizuelni aspekat. Reklama, osim banera „Powered by Telekom“ – nema, iako je aplikacija besplatna.

The Weather Channel

The-Weather-Channel-Screen-1The-Weather-Channel-Screen-2Vizuelni aspekat je dobar, ali vremenska prognoza slabije funkcioniše.

Grafički izgled aplikacije je dobar. Dizajneri su predvideli skromne animacije i zgodne ikone. Sveukupni utisak pomalo kvare reklame koje se pojavljuju na donjoj ivici ekrana, ali suštinski ne smetaju. Zbog toga je aplikacija besplatna.

Rukovanje aplikacijom je intuitivno i lako se shvata. Ako vam je uprkos tome potrebna pomoć, postoji tutorijal koji će vas voditi kroz aplikaciju. Nepregledan je samo tab koji nosi naziv Videos. Sadržaji koji su ovde ponuđeni imaju karakter vesti i svi su pripremljeni na engleskom jeziku.

Što se tiče bogatstva funkcija, Weather Channel ima ponešto da ponudi: vlažnost vazduha, tačka rose i broj sunčanih sati u toku dana su pregledno prikazani u listi, a postoji čak i radar za padavine i različiti prikazi u obliku karata. Nedostaju podaci o vazdušnom pritisku i količini padavina, ali zato se prikazuje vremenska prognoza za različite delove dana.

the-weather-channelNa ovom testu Weather Channel je pokazao najslabije rezultate u prognozi vremena. Odstupanja od maksimalno tri stepena nisu bila retkost čak ni za aktuelni dan, a prognoza bi za naredne dane najčešće promašila za stepen ili dva. Doduše, ove prognoze nisu neupotrebljive, ali bi moglo i bolje.

Accu Weather

Accu-Weather-Screen-1Accu-Weather-Screen-2U vizuelnom smislu, aplikacija nudi mnoštvo dijagrama i krivulja – i dobru vremensku prognozu.

Ako volite dijagrame i grafikone, moći ćete ponešto da nađete u aplikaciji Accu Weather. Ova aplikacija prikazuje ne samo tok stvarne temperature i subjektivan doživljaj nego i količinu padavina, kao i maksimalne i minimalne vrednosti. Međutim, pošto dijagrami zauzimaju gotovo čitavu gornju trećinu ekrana a u donjem delu se nalazi i prostor za prikazivanje reklama, preglednost je, u zavisnosti od veličine ekrana smart telefona, u izvesnoj meri ograničena a ekran deluje prenatrpano.

Kada se korisnik navikne na to, ova besplatna aplikacija će mu dobro koristiti. Rukovanje aplikacijom je logično a sve funkcije su jasne same po sebi. Spisak opcija i ovde pokazuje izvesne nedostatke, a najviše nedostaje radar za padavine. Ali zato aplikacija daje prognozu vremena na svaki sat i nudi video‑zapise o vremenu uz dodatne informacije, kao što su vazdušni pritisak ili tačka rose.

accuweatherPrikazane vremenske prognoze su veoma dobre, posebno za aktuelni dan, što je i najvažnije. Aplikacija Accu Weather imala je veoma dobre rezultate, doduše retko sasvim tačne ali nikad više od jednog stepena odstupanja gore ili dole. Kod prognoza za tri naredna dana smo tokom testova ustanovili tri puta jaka odstupanja od pet stepeni, ali sveukupno su sve vrednosti bile u dozvoljenim granicama.

Wetter.de

wetter-de-Screen-1wetter-de-Screen-2Poslednji na testu, ali sa solidnom vremenskom prognozom.

Wetter.de na našem testu nije radio baš tako glatko. Ovo je jedina testirana aplikacija koja se povremeno zaglavljivala, pa smo morali da je restartujemo. To joj je oduzelo nekoliko važnih poena u vezi sa sistemskom osnovom aplikacije. Prilično zastupljene reklame uticale su, na kraju, na upravljanje aplikacijom. Gornja i donja četvrtina popunjene su reklamama, a rukovanje je zbog toga bitno ograničeno – što nije dobro. Ali zbog toga je ova aplikacija besplatna. Rukovanje je jednostavno i dosledno, a simboli su jednostavno dizajnirani. Animacija gotovo da i nema. Nema mnogo funkcija. Korisnik se mora odreći radara za padavine i mapa, a ako bude poželeo da sazna nešto više o vazdušnom pritisku i tački rose, razočaraće se.

Aplikacija ima solidnu preciznost u prognozi vremena iako su prognoze podeljene na krupne odeljke „sutra“, „u podne“ i „uveče“, dok za noć nema podataka. Aplikacija je često odstupala samo jedan stepen od stvarne temperature. Pored precizne vremenske prognoze bilo je pojedinačnih odstupanja od jednog do sedam stepeni.

wetter_deSveukupno, vremenske prognoze za prva tri naredna dana bile su bolje od dnevnih prognoza – što je na ovom testu uspelo samo aplikaciji wetter.de.

 

_

KAKO SE TESTIRA U CONNECT‑u

Sistemska osnova

U našem testu precizno smo proverili da li su pristupi sistemu, koje zahteva aplikacija, legitimni ili ne. Pritom se ispostavilo da osim aplikacije wetter.de, sve druge aplikacije imaju ocenu „kritično“ pošto pristupaju telefonu ili sadržaju u memoriji. Važan kriterijum bila je i stabilnost aplikacija na testu. Ovde su sve aplikacije pokazale prilično dobre rezultate. Jedino je aplikacija wetter.de morala povremeno da se isključi i da se restartuje. Svih šest programa ima male zahteve u pogledu hardvera.

Rukovanje

Što se tiče rukovanja, procenjivali smo i to koliko se intuitivno podešavaju omiljene lokacije i prikazuju vremenske prognoze. Nijedna aplikacija nije pokazala značajne nedostatke. Weather Pro je jedina aplikacija bez reklama, zbog čega je rukovanje znatno lakše. Weather Channel se pozitivno izdvaja svojim tutorijalom za rad.

Vremenska prognoza

Najvažniji faktor za ocenu aplikacije bila je preciznost vremenskih prognoza. Testirali smo prognoze za aktuelni dan, kao i za tri naredna dana. Testiranje je trajalo četiri nedelje (od sredine jula do sredine avgusta). Pri tome smo za lokacije odabrali gradove u Nemačkoj: Štutgart, Keln, Berlin i Roštok. Kao referentne vrednosti stvarne temperature uzeli smo podatke nemačke službe za vremensku prognozu, na sajtu www.dwd.de.

Obim funkcija

Postoje velike razlike u broju funkcija koje ove aplikacije nude. Ovde smo testirali i procenili da li aplikacije, pored obavezne vremenske prognoze, nude i dodatne informacije, kao što su radar za padavine, broj sunčanih sati u toku dana, vazdušni pritisak, tačka rose ili relativna vlažnost. Weather Pro po velikom broj funkcija daleko odskače od ostalih aplikacija.

Pročitajte još:

 5 najboljih sajtova za vremensku prognozu http://bit.ly/WebTop5_prognoza

 

Vreme-tabela
(Klik za veću sliku)

ZAKLJUČAK

Athanassios Kaliudis, urednik connect-a

Naš test je jasno pokazao: da ne biste nepripremljeni izašli na kišu, ne morate obavezno da kupite odgovarajuću aplikaciju. Međutim, ako ne želite da imate samo dobre vremenske prognoze nego i maksimalan broj funkcija i informacija, ne treba da zaobiđete Weather Pro, koji košta skoro tri evra. Ako ste zadovoljni i bez podataka o vazdušnom pritisku i tački rose, moći ćete da nađete dobre vremenske prognoze i u aplikaciji Wetter.com ‑ i to besplatno. Takođe i aplikacija Wetter.info ima pouzdane vremenske prognoze i minimalistički dizajn koji se koncentriše na najbitnije informacije.

(Objavljeno u časopisu connect 33)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,