Laptop leto 2022

ZTE Grand Memo na testu

Smartfoni sa ogromnim ekranima nisu više obični telefoni, a ipak nisu ni dovoljno veliki da bi bili tableti – to su fableti. Testirali smo tri nova kandidata.

ZTE-prospektKada smartfon ima dijagonalu ekrana veću od 5 inča, nazivamo ga fablet (Phablet) – taj naziv je mešavina pojmova phone i tablet. Ti džinovski uređaji trenutno su u trendu. Inicijator predstojećeg talasa fableta je Samsung: 2011. godine izbacio je na tržište smartfon čija je dijagonala ekrana od 5,3 inča tada bila bez konkurencije.

Uspešan model Galaxy Note II

Isprva nije bilo mnogo onih koji su pratili taj trend, ali to se promenilo 2012. nakon ogromnog uspeha naslednika Galaxy Note‑a II koji je postao još veći – 5,5 inča. U međuvremenu, svi ugledni proizvođači imaju barem po jedan fablet u svom proizvodnom programu, neki čak i sa 7‑inčnim ekranima.

Doduše, naši kandidati koje smo testirali: LG Optimus G Pro, Galaxy Mega i ZTE Grand Memo LTE nisu tako veliki – Samsung je sa 6,3 inča najveći. Kako prolazi ovaj trio na strogom connect‑ovom testu, i koji fablet je najbolje prošao, možete da pročitate na stranicama koje slede.

Kineski fablet ima odličnu korisničku površinu i ekstremno je izdržljiv.

Kineski proizvođač ZTE daje gas i na našem tržištu. Tako se, na primer, u njegovoj ponudi sada nalazi i fablet Grand Memo LTE, koji pokušava ponosno i po ceni od svega 399 evra da konkuriše vrhunskom Samsung‑ovom Galaxy Note-u II. Da li ovaj povoljan fablet zaista ima neophodne kvalitete za to, pokazaće se na našem testu.

Pročitajte i:  ZTE je objavio novi pametni telefon sa kamerom ispod ekrana

Prilično kabast

ZTE Grand Memo LTE omogućava nam da u okviru trake za obaveštenja, pored brzog pristupa funkcijama kao što su WLAN ili bluetooth, definišemo omiljene aplikacije kojima bismo želeli brzo da pristupimo.
ZTE Grand Memo LTE omogućava nam da u okviru trake za obaveštenja, pored brzog pristupa funkcijama kao što su WLAN ili bluetooth, definišemo omiljene aplikacije kojima bismo želeli brzo da pristupimo.

Korisnik veoma povoljno dobija na prvi pogled izuzetno kvalitetan smart telefon. Matirana plastična poleđina odlično leži u ruci ali ne može da sakrije blago škriputanje.

Spreda dominira 5,7‑inčni TFT ekran sa HD rezolucijom i osvetljajem od 386 cd/m2. Ekran je, nažalost, uramljen delom kućišta koje nam se baš i ne dopada, a to je i te kako važno. Kada bolje pogledamo, uočavamo da je kućište ovog ZTE‑ovog smartfona prilično razočaravajuće.

Težina i dimenzije skoro su iste kao kod Samsung‑ovog Galaxy Mega, koji ima veći, 6,3‑inčni ekran, čija je prikazna površina veća za 21 procenat – ZTE‑ov ekran ima „samo“ 5,7 inča. Pre svega, ZTE je s kamerom koja štrči iz kućišta još deblji od Samsung‑ovog konkurenta. To možda ima i nekakve veze s velikom fiksno ugrađenom baterijom od 3200 mAh, koja Grand Memo‑u obezbeđuje neophodnu energiju.

Moćna i brza tehnologija

Činjenica je da je baterija ZTE‑ovog Grand Memo‑a pravi as u rukavu, a i sva ostala ugrađena tehnologija je vrhunska. U opremu spada moćan Qualcomm‑ov quad‑core procesor APQ8064 s radnim taktom od 1,5 GHz i velikom radnom memorijom od 2 GB. Korisniku na raspolaganju stoji skladišna memorija od 11 GB – od ova tri testirana uređaja, ZTE nudi najveći memorijski prostor. Memoriju možemo da proširimo putem MicroSD kartice; na kartici možemo da skladištimo fotografije, filmove, muziku, ali ne i aplikacije. I kada je reč o povezivanju, Grand Memo podržava sve važne standarde.

Pročitajte i:  ZTE je objavio novi pametni telefon sa kamerom ispod ekrana

Odlična korisnička površina

Kada uzmemo u obzir odličnu osnovu kojom ovaj ZTE‑ov uređaj raspolaže, nimalo nas ne iznenađuje velika radna brzina koja dolazi do izražaja u svim segmentima svakodnevne upotrebe. Važan deo ukupnog utiska na nas je ostavila odlična korisnička površina. Naročito praktična je funkcija Mi Easy Access: iz režima zaključanog ekrana možemo, pored isključivanja zvuka, da pokrenemo još četiri funkcije, koje može korisnik sam da prilagodi svojim potrebama. Takođe nam se dopada i funkcija prikaza poruka koja u okviru režima „brzi tasteri“  omogućava pristup omiljenim aplikacijama.

Ugrađen FM radio

Fableti nisu zamišljeni isključivo kao uređaji za poslovne svrhe – za to je ZTE već instalirao Kingsoft‑ov Office Suite ‑ a trebalo bi savršeno da vlada i svim multimedijalnim sadržajima. Ovde je, doduše, ZTE‑ovo čedo izgubilo nekoliko dragocenih poena. Tako, na primer, ni muzički ni video‑plejer ne podržavaju Windows‑ove datoteke u formatima .wma i .wmf. Osim toga, FM radio nema funkciju RDS. S druge strane, možemo bar da snimimo radio‑program. Kako god, svakako moramo da napomenemo da naša druga dva kandidata u ovom testu uopšte nemaju FM radio.

Pročitajte i:  ZTE je objavio novi pametni telefon sa kamerom ispod ekrana

Zatim, nasmejalo nas je mnoštvo postojećih grešaka u prevodu. Bilo ih je, pre svega, u okviru funkcija kamere. Osim toga, kamera od 12,6 megapiksela zaslužuje svaku pohvalu za visok kvalitet slike. A da bi to funkcionisalo zaista tako, obavezno moramo da uključimo elektronski stabilizator slike (nalazi se pod nazivom „stabilizacija“), jer bez njega nije moguće snimiti oštru fotografiju.

Kao što je inače uobičajeno, čim je spoljašnje osvetljenje lošije, pada i kvalitet slika. ZTE pravi video‑zapise u Full HD rezoluciji.

Loš UMTS prijem

Naravno, bili smo radoznali kako će se ZTE‑ov smarfon‑tablet pokazati u connect‑ovoj laboratoriji. Odgovor je sledeći: i ovako i onako. U kombinovanom režimu rada, baterija može da izdrži 9 sati i 17 minuta, što je vrhunski rezultat, a isti je slučaj i s vremenima telefoniranja. Grand Memo LTE u GSM mrežama može da izdrži 27 sati i 17 minuta, a u UMTS režimu rada fantastičnih 11 sati i 6 minuta.

Tamo gde ima svetlosti, ima i senke. Dok je kvalitet prijema i emitovanja u GSM mrežama gotovo savršen, za šta je dobio skoro maksimum od 30 poena, neprijatno su nas  iznenadili rezultati u UMTS mreži. Tu je ovaj smartfon zaradio samo 20 poena, što je potprosečan rezultat. Ipak, sve u svemu, preovladavaju pozitivni utisci.

connect-ova ocena: veoma dobar (495 poena)

YTE-Grand-Memo

 Michael Peuckert

(Objavljeno u časopisu connect 33)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,