Velika Britanija protiv „end to end“ enkripcije

Ključni cilj je okrenuti mišljenje javnosti protiv enkripcije Facebook Messenger-a.

PCPress.rs Image

“Uvid u podatke korisnika zarad bezbednosti”

Meta je nedavno rekla da će implementirati end-to-end enkripciju u Facebook Messenger i Instagram do 2023. godine, uprkos snažnom protivljenju vlade u Velikoj Britaniji i drugih vlada.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije navodno planira reklamnu kampanju kako bi mobilisalo javno mnjenje protiv end-to-end enkripcije koristeći ono što su kritičari nazvali „taktikom zastrašivanja“, navodi se u izveštaju Rolling Stone-a.

Vlada Velike Britanije planira da se udruži sa dobrotvornim organizacijama i agencijama za sprovođenje zakona u vezi sa javnošću koju je kreirala reklamna agencija M&C Saatchi, navodi se u izveštaju. Cilj kampanje je da prenese poruku da bi end-to-end enkripcija mogla da ometa napore da se obuzda eksploatacija dece na mreži.

„Angažovali smo M&C Saatchi da okupi mnoge organizacije koje dele našu zabrinutost u vezi sa uticajem end-to-end enkripcije na našu sposobnost da zaštitimo decu“, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova. Vlada je izdvojila 534.000 funti (730.500 dolara) za blitz, navodi se u pismu upućenom iz Ministarstva unutrašnjih poslova kao odgovor na zahtev za slobodu informacija.

Pročitajte i:  WhatsApp testira deljenje statusa direktno na Instagramu

Kampanja može uključivati elemente osmišljene da učine javnost „nelagodnom“, prema projekciji slajdova koji je osmišljen da pomogne u regrutovanju neprofitnih koalicionih partnera.

„Istraživanje brojnih aktivacija koje bi podstakle akciju javnosti. Postoji prostor za aktivaciju na društvenim mrežama gde tražimo od roditelja da pišu Mark-u Zuckerberg-u preko svog statusa na Facebook-u. ”

Na jednom slajdu je navedeno da „većina javnosti nikada nije čula“ za end-to-end enkripciju, što znači da se mogu „lako pomeriti“ na tu temu. Takođe se navodi da vlada „ne sme da započne debatu o privatnosti i bezbednosti“.

Zagovornici privatnosti nazvali su planove “zastrašujućim” i rekli da bi nedostatak enkripcije end-to-end mogao imati suprotan željeni efekat.

„Bez jakog šifrovanja, deca su ranjivija na mreži nego ikad. Šifrovanje štiti ličnu bezbednost i nacionalnu bezbednost, ono što vlada predlaže dovodi sve u opasnost“, rekao je Robin Wilton iz međunarodne organizacije Internet Society.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,