Velike kompanije i rat oko rada od kuće

Širom Sjedinjenih Američkih Država direktori velikih kompanija, kao što su Apple, Google, te Facebook, ratuju sa zaposlenima. Predmet sukoba je rad od kuće, budući da je na hiljade radnika ubeđeno da su novi uslovi rada dokazali da fizičko prisustvo zaposlenih nije neophodno.

PCPress.rs Image

Pandemija je poslodavce primorala da se okrenu radu od kuće, ali se radnici sada pozivaju da se vrate u kancelarije. Mnogi od njih ipak ne žele puno radno vreme, te ističu da bi u kancelariji mogli da provedu tek dva do tri dana nedeljno. Pored toga ukazuju na to koliko su efikasniji kada ne odlaze na posao i napominju da su se tokom pandemije preselili u mesta u kojima su troškovi manji, pa je život samim tim kvalitetniji.

Pojedini direktori se slažu sa zaposlenima (Jack Dorsey – Twitter), dok drugi čine sve da ih vrate u kancelarije (Tim Cook – Apple). Eksperti ističu da bi organizovani otpor radnika mogao da utiče na budućnost radnog vremena, pa bi radni dan u nekoj od velikih tehnoloških kompanija uskoro mogao da izgleda drugačije nego pre.

Pročitajte i:  Novi iPhone imaju satelitski modem Qualcomm, nove Apple radio čipove

Ideja o radu od kuće nije počela 2020, budući da eksperti već godinama napominju da je rad u kancelariji osuđen na to da postane stvar prošlosti, budući da moderne tehnologije omogućavaju da se radi s bilo koje tačke na planeti. Oni kojima profesija to dozvoljava su daleko zadovoljniji kada ne moraju u kancelariju, a zadovoljstvo znači i veću produktivnost.

PCPress.rs Image

Svako radno mesto je drugačije, pa je na nekima rad na daljinu moguć, dok na drugima nije. Bilo da se stvari promene odmah, ili pak ne, jedno je sigurno – pandemija je ubrzala promene kada je rad od kuće u pitanju, pa je verovatno da priroda odlaska na posao više nikada neće biti ista.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,