BIZIT plus

Veliki diskovi za malu kancelariju

QNAP je predstavio TS-1264U-RP NAS, namenjen pre svega poslovnim korisnicima koji mnogo traže, a ne žele da plate previše.

PCPress.rs Image

Kada nemate prostora za bacanje, potražićete kompaktan NAS za svoju serversku sobu. QNAP TS-1264U-RP nudi 12 slotova za 3,5-inčne SATA hard-diskove ili SSD-ove, ali i 2U dimenzije koje su idealne za mali zidni server ili čak za rad na stolu.

Implementacijom četvorojezgarnog Intel Celeron N5105/N5095 procesora na 2 GHz QNAP je uspeo da zadrži cenu na pristojnom nivou. Ovaj CPU je srce mnogih sistema, uključujući i QNAP-ove entry-level modele kao što su TS-364, pre svega zbog male potrošnje od 10 W i grafike koja bez problema može da prikazuje 4K video korišćenjem implementiranog HDMI 1.4b interfejsa.

Hardver je spakovan tako da maksimalno iskoristi raspoloživ prostor. CPU je pasivno hlađen, a dva 80-mm ventilatora se brinu o tihom radu sistema i optimalnoj temperaturi. Za 307.000 dinara, koliko košta ovaj uređaj, dobijate 4 GB radne memorije, što može da se proširi na 16 GB prema potrebama.

Pročitajte i:  PC Press video: Synology - Apple u NAS svetu, Ismar Hota, Synology

PCPress.rs Image

Povezivanje se obavlja preko dva 2,5 GbE porta, a tu su i USB 3.2 i USB 2.0 portovi, pored pomenutog HDMI 1.4a. Implementiran je i PCIe gen 3×2 slot, što omogućava dodavanje 10 GbE port, M.2 drajvova za keširanje komunikacije ili Wi-Fi 6 adaptera. Za redundantno napajanje brinu se dva hot-plug 300 W PSU-a, dok je za kontrolu zaduženo dobro poznato QTS 5.0 softversko okruženje.

NAS se umrežava obavlja preko dva 2,5 GbE porta, a tu su i USB 3.2 i USB 2.0 portovi

Podržane su najrazličitije opcije RAID nizova od JBOD, preko RAID 0, 1, 5 do RAID 60 sa EXT3, EXT4, NTFS, FAT32 i exFAT fajl sistemima. Opciono SSD keširanje ubrzava rad, a preko QTS operativnog sistema imate najrazličitije backup opcije, poput 3-2-1 backup strategije koja se podešava u bukvalno četiri klika. HDP aplikacija omogućava napredne opcije backup-a koje se proširuju i na VMware i Hyper-V virtuelna okruženja.

S brzim mrežnim konekcijama, TS-1264U-RP se super ponaša u okruženjima u kojima je bitan rad s velikim fajlovima, jer omogućava brz prenos podataka, ali i brz backup / restore u slučaju nezgode. Brzi USB 3.2 portovi omogućavaju priključivanje eksternih drajvova za eksterni backup, a kad vam zafali nešto, tu je PCIe slot za proširenje nekih funkcionalnosti.

Pročitajte i:  Važna uloga serverskog rack ormara u modernoj IT infrastrukturi

PCPress.rs Image

SSD keširanje je implementirana opcija koja znatno ubrzava rad u aplikacijama kao što je virtuelizacija, a 4k HDMI video-izlaz podržan je Intel UHD grafikom koja ima dvokanalni hardverski dekoding i transkoding opciju u realnom vremenu, što je postalo veoma bitno kada radite s video-fajlovima koji treba da se pregledaju u visokoj rezoluciji i realnim bojama.

QTS nudi I standardne opcije backup-a, kao što su PC backup, remote, VM, SaaS i cloud backup, uz opcije za pristup podacima sa udaljene lokacije s naprednim bezbednosnim opcijama na koje nas je ovaj proizvođač već navikao.

PCPress.rs Image

QNAP TS-1264U-RP je idealno rešenje za mala preduzeća koja nemaju mnogo prostora niti novca na raspolaganju, a potrebno im je brzo i efikasno proširenje skladišnog prostora, posebno za rad s velikim fajlovima i video-obradu. Kada se ukaže potreba, dodaćete još memorije i omogućiti ovom NAS-u da u narednih nekoliko godina izađe na kraj sa zahtevnijim aplikacijama.

Korisna adresa: mikroprinc.com

Autor: Mirko Topalović

Facebook komentari: