Veliki pad prodaje računara

Kako se korona virus širio po svetu mnogi proizvođači PC računara očekivali su da će doći do smanjenja prodaje, ali tek sada su prikupljeni konkretni podaci koji pokazuju kolika je šteta. Analitičarska kuća Canalys procenila je da je prodaja računara u prvom kvartalu 2020. godine pala za osam procenata u odnosu na isti period prošle godine. Tome je znatno doprinela činjenica da su kineske fabrike, usled korona virusa ostale zatvorene posle Kineske nove godine.

PCPress.rs Image

Najveći pad prodaje doživeo je Apple, čak za 21 procenat, a za njim sledi HP, sa padom od skoro 14 procenata. S druge strane, najbolje je prošao Dell koji je jedini od velikih proizvođača uspeo da poveća prodaju, za 1.1 odsto.

PCPress.rs Image

Paradoksalno, ovi podaci bi bili još lošiji da nije bilo korona virusa. Naime, mnoge kompanije su morale da kupe nove računare svojim zaposlenima, kako bi im omogućili rad od kuće, dok su roditelji kupovali nove računare da bi deci obezbedili kvalitetnije praćenje online nastave. Zato Canalys očekuje da će najveći udarac PC industrija doživeti u drugom kvartalu ove godine, kada se očekuje znatno veći pad prodaje i recesija na tržištu.

Pročitajte i:  Apple razvija personalnog kućnog robota

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,