Veliki potencijal za saradnju Srbije i Italije u oblasti inovacija

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se juče, 10. decembra, u Rimu sa italijanskom ministarkom za inovacione tehnologije i digitalizaciju Paolom Pisano i tom prilikom ocenio da oblast inovacija predstavlja perspektivno područje za saradnju srpskih i italijanskih kompanija, navodi se u saopštenju kabineta.

PCPress.rs Image

„Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom i Evroazijskom ekonomskom unijom. Ovi bescarinski sporazumi predstavljaju šansu za italijanske kompanije da preko Srbije ostvare prisustvo na ovim tržištima. To je takođe i dobra platforma za saradnju srpskih i italijanskih firmi za izlazak na treća tržišta“, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. Popović je rekao da Srbija i Italija imaju izuzetno razvijene ekonomske i privredne odnose i da spoljno – trgovinska razmena u ovoj godini iznosi preko tri milijarde i 200 miliona evra. Ministar je ukazao da u Srbiji posluje blizu dve hiljade kompanija koje zapošljavaju preko 26.000 radnika.

„Italija je drugo najvažnije izvozno tržište za Srbiju. Ovakvi ohrabrujući podaci govore da imamo uslove da dobru privrednu saradnju sa Italijom unapređujemo kroz saradnju u oblasti inovacija i inovacionih tehnologija”, kazao je Popović. Ministar za inovacije i tehnološki razvoj je podsetio da je Srbija prema podacima Financial Times-a proglašena za zemlju sa najviše stranih direktnih investicija po glavi stanovnika. „Razlog zbog koga investitori Srbiju odabiraju kao investicionu destinaciju jeste snažan inženjerski kadar koji naša zemlja poseduje. Zbog toga želimo da srpski i italijanski inženjeri još bliže sarađuju na razvoju inovacija koje će stvoriti nove vrednosti u privredi i ekonomiji“, rekao je Popović.

Pročitajte i:  Google predstavlja fenomenalnu novu Lumiere veštačku inteligenciju za kreiranje video sadržaja

Ministar Popović je posebno istakao značaj novih tehnologija, koje osim ekonomskog aspekta, za cilj imaju i da poboljšaju i unaprede živote svih građana. „Srbija intezivno razvija strategije u oblasti veštačke inteligencije, robotike, blockchain-a, Big Data analize i pametnih gradova, čime unapređuje ekonomski i privredni rast“, rekao je Popović.

Ministarka Pisano je izjavila da Italija bazira svoju inovacionu politiku na razvoju veštačke inteligencije, robotike, sajber bezbednosti i pametnih gradova, kao i na unapređenju ambijenta za startap kompanije i venture fondove. „Oblast inovacija i novih tehnologija je prostor u kome vidimo velike potencijale za saradnju Srbije i Italije, a u narednom periodu radićemo na unapređivanju zajedničkih aranžmana za podizanje inovacionih kapaciteta naše dve zemlje“, izjavila je Pisano.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , ,