Top50 2023

Veliki povratak HD DVD-a i marginalizacija Blu-ray-a

CBHD-logoBaš kada je izgledalo da Blu-ray plovi mirnim vodama, naišla je bura sa istoka – njeno ime je CBHD (China Blue Hi-definition Disk).
Ovaj kineski standard optičkih diskova sa plavim laserom postoji već neko vreme, i u Kini se prodaje oko tri puta više CBHD plejera nego Blu-ray plejera. Do sada je ovaj standard imao samo lokalni značaj, ali stvari se menjaju – nedavno je dobio Toshibinu licencu za HD DVD. Očekuje se da će ovaj standard postati dominantan u svetu za najviše godinu dana.
Sa idejom da HD televiziju treba da prate i video izdanja na optičkim medijumima, Sony i još nekoliko velikih kompanija je podržalo format Blu-ray, koji se pokazao boljim od HD DVD-a. Podesćajući se na zlatno doba DVD-a, grupa koja je podržavala Blu-ray je očekivala ogromne profite, pa su postavljene i visoke cene licenci. Međutim, odziv tržišta je bio nešto drugačiji – razlika u ceni u odnosu na DVD je mnogo veća od razlike u kvalitetu video-sadržaja.
Kina je, s druge strane, imala dobar razlog da razvija svoj HD optički format, pre svega zato što je visoke cene licenci za Blu-ray ometaju u borbi za tržište. Uz pomoć vlade, razvijen je format CBHD, prodaja odgovarajućih plejera je odlična, a uštede na licencama su ogromne. Uz Toshibinu licencu za HD DVD, sva je prilika da će se ovaj format brzo raširiti po svetu – ko ne bi gledao HD sadržaje po ceni standardnog DVD-a, ili još nižoj? Jedini gubitnik u celoj konstrukcji su oni koji podržavaju format Blu-ray, a Toshiba je odigrala odličan potez: umesto da se pomiri sa gubicima koji se mere milijardama dolara uloženih u standard HD DVD, beležiće lagan ali konstantan rast profita.

Pročitajte i:  Ažuriranje za PlayStation 5 blokira Cronus Zen uređaje za varanje 

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,