ERP 2024

S&T Serbia nastavlja sa profitabilnim poslovanjem

SnT_diamants2_pressUprkos teškoćama i evidentnom padu prometa na srpskom tržištu, S&T u Srbiji nastavlja sa odličnim poslovanjem ostvarujući i prihode i profit blizu planiranih a nešto ispod ostvarenih rezultata u istom periodu prethodne godine. Ukupan ostvareni prihod S&T-a u Srbiji u prvoj polovini ove godine bio je oko 15% manji nego lane, dok je profit pokazao pad za oko 20% u odnosu na prošlogodišnji. Ipak, ono što nedvosmisleno ukazuje na uspeh S&T-a je činjenica da je Gartner, u svom najnovijem istraživanju, ocenio S&T kao najbolju konsultantsku kompaniju u istočnoj Evropi, ostavljajući iza sebe imena kao što su Accenture, IBM, SAP, Oracle i druge.

U strukturi prihoda koje S&T Serbia ostvaruje, značajno učešće, više od 60%, uzimaju implementacija rešenja i usluge, i to već nekoliko godina unazad. U oblasti poslovnih rešenja (koja obično podrazumevaju dugoročne ugovore) S&T je u Srbiji uspeo da ostvari mali rast u prihodu, a posebno u profitu, dok je u prodaji računarske infrastrukture (hardvera) registrovan očigledan pad. Ovo odražava opšti trend na IT tržištu za ovaj segment poslovanja, budući da je investicije u računarsku opremu najlakše obustaviti

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

“Aktuelna kriza se, naravno, odražava i na naše poslovanje, što se oseća po smanjenoj tržišnoj tražnji a i po neumoljivim finansijskim pokazateljima. S obzirom da je pad IT tržišta u prva četiri meseca procenjen na preko 20%, pad prihoda u ovim granicama se donekle mogao očekivati. Ipak, bez obzira na nešto manji obim poslovanja, trudili smo se da održimo broj zaposlenih, a išlo se na racionalizaciju operativnih troškova uvođenjem posebnih mera štednje. Prethodne godine ostvarili smo prihod od oko 10 miliona evra, i mislim da možemo biti zadovoljni ako ovogodišnji ostane bar približno na ovom nivou”, izjavio je Predrag Vraneš, direktor S&T Serbia.

Pozitivni trendovi i veliki ugovori

Kao  međunarodna korporacija, S&T postoji u 21 zemlji, uglavnom centralne i istočne Evrope sa jakim prisustvom u regionu, ali i zemljama nemačkog govornog područja kao i Kini i Japanu. Po dobrim rezultatima u drugom tromesečju ove godine posebno su se istakle Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Srbija, Češka i Rumunija. Na žalost, Japan, Kina, Mađarska i Ukrajina nisu uspele da izbegnu efekte krize, i brojni projekti su otkazani ili odloženi.

Pročitajte i:  AI kao direktor kompanije?

Što se tiče S&T-a u Srbiji, neki značajni projekti su upravo završeni, kao što je na primer softverska podrška pri logističkim uslugama za skladištenje robe za potrebe Univerzijade 2009 u saradnji sa kompanijom Milšped a u toku je i dalje unapređenje SAP sistema u SBB-u, Pošti i Direktnoj trgovini. U iščekivanju je i konačna odluka o dobijanju posla konsolidacije SAP-a u Telekomu Crne Gore – Deutsche Telekom.

Uprkos teškoj situaciji, iz Ukrajine su izvestili o 2 velika projekta: sa telekomunikacionom operterom Kievstar i Raiffeisen bankom. Od ostalih poslovnih poduhvata mogu se istaći potpisani ugovori sa EVN-om za opsežne projekte u Bugarskoj i Makedoniji, Orangeom u Moldaviji, Ministarstvom poljoprivrede u Rumuniji i Rumunskom bankom za razvoj (podružnicom Société Générale Grupe). Austrijski klijenti AMAG i Styria Publishing su takođe poverili S&T-u nove projekte u ovom kvartalu.

Akvizicije i perspektive

Generalni direktor S&T-a, Christian Rosner, povodom budućih preuzimanja je izjavio: “Trenutno ispitujemo interesantne kandidate za akvizicije u zemljama gde smo već prisutni, koje bi mogle da pomognu u značajnijem povećanju tržišnog udela i potrebnoj ekspertizi.”

Kad je reč o budućem razvoju u 2009, on dodaje: “U poređenju sa teškom situacijom tokom prvog kvartala, naše poslovanje se stabilizovalo u narednom. Blago poboljšanje se očekuje u trećem tromesečju, a pozitivan trend bi tebalo da bude još očigledniji u tradicionalno uspešnom poslednjem kvartalu, ako trenutni plan investiranja naših klijenata ostane nepromenjen. Procenu naših rezultata za celu 2009. godinu daćemo u septembru.”

Pročitajte i:  Upotrebljen minijaturni stimulator mozga

Edit: Gartnerovo istraživanje možete preuzeti ako kliknete ovde.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,