ERP 2024

Veliki rover 2026. leti na Mesec

Sprema nam se sledeća generacija raketa za let na Mesec i u svemir uopšte, a dok ne budu gotove SpaceX će koristiti Starship za misije koje su već planirane.

PCPress.rs Image

Startap Astrolab je nedavno objavio da je na pomenutoj letelici rezervisano mesto za jedan rover koji bi na Mesec trebalo da stigne 2026. godine. Vozilo je veličine terenskog automobila, a ovo je prvi komercijalni ugovor za prenos tereta do Meseca koji je kompanija SpaceX sklopila s e nekom drugom firmom.

Astrolab pravi vozilo koje bi jednog dana moglo da prevozi teret i ljude po površini Zemljinog satelita. U pitanju je Flexible Logistics and Exploration (FLEX) rover koji je veliki kao džip, dakle veći od Perseverance rovera agencije NASA koji se nalazi na Marsu. Ima i robotsku ruku kojom će moći da podiže teret, a u njega staje dvoje astronauta koji će po Mesecu moći da se provozaju brzinom od oko 24 kilometara na sat.

Još uvek nije poznato kako će FLEX izbegavati prepreke, budući da na Mesecu nema puteva, pa se pretpostavlja da će veliki rover biti pionir u vožnji po drugim nebeskim telima, a kako bi utabao stazu kojom će čovek stići dalje u svemir.

Pročitajte i:  NASA roveri za površinu Meseca

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , , ,