Vesimpex: Industrija 4.0 tamo gde je ne očekujete

Industrija 4.0 je trend, način razmišljanja, sistem koji polako nalazi svoje mesto u fabrikama i proizvodnji. IoT filozofija sve je prisutnija i u običnom životu. Ima li mesta I4.0 i IoT trendovima u tvrdokorno tradicionalnim procesima i okruženjima?

PCPress.rs Image

Vesimpex je, pored projekata IT infrastrukture, veoma aktivan u industriji. Robotske ćelije, mašine po zahtevu i automatizacija procesa spadaju u delokrug rada naše ekipe inženjera i tehničara. Posebno važan segment u našoj ponudi, naročito ino-kupcima, jeste takozvani panel building, odnosno izrada elektroormana za napajanje i upravljanje. Projekti uključuju razvoj dokumentacije i fizičku realizaciju, odnosno izradu i testiranje ormana u našoj radionici.

Svaka elektroradionica, pa i naša, tradicionalno je mesto gde se radi rukama, s nešto jednostavnih mašina i električnih alata. Doskora.

Tokom saradnje sa stranim partnerima i korisnicima došli smo do zaključka da je neophodno ubrzati stvari, povećati kapacitete i održati konstantno visok kvalitet usluga.

Rešenje je primena drugačije filozofije, uvođenje organizacije rada i alata za njihovo sprovođenje.

Kako smo mi to uradili?

Uz malu pomoć naših prijatelja i mnogo truda. Krenuli smo od projektovanja: pojačali smo se 3D softverom za projektovanje rasporeda opreme, koji je vezan sa bazom podataka na portal proizvođača softvera. Dostupni su svi podaci o opremi koji su nam potrebni, uključujući 3D modele komponenti i podatke o dimenzijama, rasporedu priključaka: nema kopanja po katalozima. Izrada tehničke dokumentacije neuporedivo je brža i tačnija.

Pročitajte i:  UK ulaže 16 miliona funti u zelenu tehnologiju

PCPress.rs Image

Nakon izrade rasporeda opreme, postavljanje provodnika je posao autorutera, softverske rutine u okviru istog paketa, uz izuzetnu uštedu u vremenu i unapređenje kvaliteta.

Izbacili smo još jednu bolnu tačku: izradu radioničke dokumentacije, koja uključuje kotiranje crteža i mukotrpno prenošenje crteža na montažne ploče i vrata elektroormana: 3D crtež se u elektronskom obliku, bez papira, šalje u radionicu, gde ga prihvataju inteligentni sistemi za dalju obradu.

Najpre, tu je velika CNC mašina za mehaničku obradu koja direktno sa ekrana projektanta preuzima mere i raspored otvora i izrađuje ih brzo, čisto i precizno. Drugi set podataka o potrebnim vezama iz autorutera se elektronski prosleđuje u mini-liniju za pripremu provodnika. Sečenje na meru, obrada krajeva i označavanje u skladu s projektom rade se automatski, brzo i tačno.

PCPress.rs Image

Radno mesto za ožičenje na ovaj način snabdevamo svim potrebnim elementima, prethodno pripremljenim: mehanički pripremljeni ormani, obeleženi i obrađeni provodnici. Mogućnost greške kod izrade ožičenja svedena je na najmanju moguću meru, jer se klasični papirni projekat zamenjuje listom provodnika iz autorutera: majstor radi prateći listu i ne može da se desi da mu promakne neki deo crteža. Podaci o vezama koje se rade su online: njima s druge strane pristupa projektant i tokom rada unosi potrebne izmene i proširenja. Time izbegavamo zamorno upravljanje verzijama koje je nosilo velike mogućnosti grešaka.

Pročitajte i:  U zdravstvu nema vremena za zastoje

Na kraju, iskustvo je da nisu dovoljni samo pojedini automatizovani segmenti i mašine, ni efikasan softverski sistem, već ukupna organizacija i nesmetan protok aktuelnih informacija, kao i neprekidni radni tok koji smo postigli integracijom svih elemenata.

www.vesimpex.rs

Autor: Slobodan Stanković

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,