Veštačka inteligencija i nepoznati ljudski preci

Veštačka inteligencija polako ulazi u sve sfere ljudskog postojanja i delovanja, pa bi mogla da ponudi i neke nove odgovore o prošlosti čovečanstva.

PCPress.rs Image

U magazinu Nature Communications nedavno je objavljen tekst baš o ovakvom jednom otkriću u okviru kojeg je AI utvrdio poreklo ljudskih ostataka od pre 50 hiljada godina. Naučnici tvrde da se radi o informacijama koje naučnicima ranije nisu bile poznate, a koje su u vezi sa tvrdnjama da su se različite varijante ljudskih prethodnika međusobno ukrštale.

Zahvaljujući novim deep learning algoritmima izdvojene su sveže DNK varijante, a proces je bio brži budući da AI ima pristup ogromnoj bazi podataka o ljudskom genetskom kodu koz istoriju. Najnovije otkriće ukazuje na postojanje do skoro nepoznate populacije koja je verovatno nastala tako što su se neandertalci mešali s onima koji su iz Afrike krenuli ka kontinentu koji će mnogo kasnije postati Azija, na prvom mestu s Denisovskim čovekom.

Pred naučnom zajednicom je još mnogo posla, a sigurno je da će veštačka inteligencija vremenom postajati sve važnija u novim otkrićima. To je najznačajnije zbog toga što će se istraživanja ubrzati, pa će se do novih informacija dolaziti sve brže i sve lakše, a brzina je vrlo često od vitalnog značaja za nauku.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Microsoft najavljuje nove planove u vezi sa veštačkom inteligencijom 
SBB

Tagovi: , ,