Musk više neće prodavati Tesline akcije

Akcije kompanije Tesla Inc su dostigle novi dvogodišnji najniži nivo u nestabilnom trgovanju, pošto obećanje glavnog šefa Elona Muska da neće prodati svoje akcije u kompaniji za proizvodnju električnih automobila najmanje dve godine nije umirilo investitore.

PCPress.rs Image

Musk je od kraja prošle godine predao akcije najvrednijeg proizvođača automobila na svetu u vrednosti od 40 milijardi dolara, sa prodajom akcija u vrednosti od 15 milijardi dolara nakon što je dao slična obećanja u aprilu, delom za finansiranje kupovine Twittera.

„Ako Musk proda još milijardu ili više dolara akcija u bliskoj budućnosti, a to izvrši pritisak na smanjenje cene Teslinih akcija, investitori bi mogli imati pristojan zahtev za prevaru sa hartijama od vrednosti“, rekao je Howard Fischer, bivša američka Komisija za hartije od vrednosti ( SEC) advokat i partner u advokatskoj kancelariji Moses & Singer.

Pravila SEC-a zahtevaju da javna preduzeća i njihovi rukovodioci otkriju tačne informacije koje mogu biti materijalne za investitore kroz kanale koje investitori znaju da prate. Obično ne precizira kako kompanije to treba da urade

Pročitajte i:  Tesla planira lansiranje FSD softvera u Kini

Akcije su poslednji put pale za 0,6% u petak nakon što su pale za čak 3,5% ranije na najniži nivo od septembra 2020.

Musk je imao istoriju problema sa SEC

Musk se suočio sa gnevom regulatora zbog tvitova o svom planu da Teslu preuzme u privatno vlasništvo 2018. i bio je primoran da se povuče sa mesta predsednika kompanije, imenuje dodatne direktore i plati 40 miliona dolara kazne. SEC je takođe zahtevao da se uspostave kontrole kako bi se nadgledale Maskove komunikacije.

Akcije Tesle imaju kratki interes od oko 3,1% float akcija, što je povećanje od 33% od početka četvrtog kvartala, prema S3 Partners.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: