Top50 2023

Veštačko ostrvo kao ispomoć vetrofarmi

Trenutno, najpopularniji izvori obnovljive energije dolaze od sunca ili vetra. Oba, međutim, zahtevaju prostor to jest zemljište za svoju infrastrukturu, koji postaju sve skuplji i ređi. Holandska energetska kompanija TenneT planira da izgradi drugačiju vrstu vetrofarme u Severnom moru. Ono što je čini posebno inovativnom jeste veštačko ostrvo koje bi trebalo da služi kao njena podrška za generisanje energije.

PCPress.rs Image

Ostrvo će biti smešteno na podmorskoj peščanoj uzvisini Dogger Bank-a, koja se nalazi 100 kilometara severoistočno od obale Engleske, ka Danskoj. Dogger Bank je veoma plitak i nalazi se na 20 metara morske dubine, a proteže se na površini od 260 kilometara, sa širinom od gotovo 65 kilometara. Ovo mesto je navodno dovoljno vetrovito, što omogućava kompaniji da optimizuje proizvodnju energije vetra. 

Projekat Dogger Bank nije prvi koji predlaže gradnju vetrofarme van kopna, pa smo tako nedavno imali Škotsku koja je otvorila prvu svetsku plutajuću vetrofarmu. Projekat TenneT-a se razlikuje u načinu na koji planira da upravlja energijom koju generiše farma. Ostrvo vetrofarme bi sakupljalo energiju iz vetrenjača kroz kratke kablove. Konverteri bi onda pretvoriti električnu energiju u direktnu struju, kako ne bi izgubili snagu u putu do Holandije i Velike Britanije, a kasnije će možda čak ići i prema Nemačkoj, Danskoj, Belgiji i Norveškoj. Kablovi bi takođe omogućili da električna energija putuje u bilo koju zemlju kojoj je najviše potrebna u bilo kom trenutku. Nedavni izveštaj kompanije pokazao je da bi ovakva postavka mogla da bude jeftinije od konvencionalnih vetroelektrana i međunarodnih kablova za napajanje.

Ukoliko se sve bude odvijalo po planu, projekat bi mogao da bude završen do 2027. godine. Za ovu vetrofarmu se očekuje da će biti još veća u obimu od sadašnje najveće koja se nalazi u Gansu, u Kini. TenneT očekuje da će projekat Dogger Bank biti u stanju da upravlja sa kapacitetom od 30 GW. Izgradnja veštačkog ostrva i stotine vetroelektrana za projekat biće teret koji će deliti kompanija TenneT sa drugim kompanijama, kao što je danska Ørsted i nemačka Innogy. Tennet bi trebalo da uloži oko 1,8 milijardi dolara (1,5 milijardi evra) za izgradnju ostrva.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,