Veštine budućnosti: stvarajte na internetu uz British Council

British Council je naš dugogodišnji partner u obrazovanju, a za ovu priliku pripremili su nam pregled mnoštva kreativnih alata sa interneta koji će vam pomoći da u ova teška vremena prekratite vreme, a možda i da naučite nešto što će vam pomoći u budućnosti.

Feliphe Schiarolli
Feliphe Schiarolli ©

Za vreme pandemije virusa COVID – 19, mnoge kompanije širom sveta učinile su svoje kurseve dostupnim i besplatnim kako bi ljudi imali mogućnost da sadržajnije i kvalitetnije provode vreme dok su u svojim kućama. Sam British Council omogućio je besplatno učenje engleskog jezika na svom globalnom sajtu za odrasle, tinejdžere i decu pod odeljkom LearnEnglish. U tekstu koji je pred nama dajemo pregled mogućnosti koje nam Internet pruža što se tiče kreativnih industrija, šta sve možemo da radimo ali i sa kojim alatima možemo da radimo na internetu. Možda će nakon izlaska iz izolacije neki od nas imati novi hobi a neki će možda pokrenuti i novu karijeru.

Kreativne industrije i Internet

Od pronalaska veba 1989. godine, značajno su se transformisale kreativne industrije, otvorivši nove – i besplatne – načine za stvaranje, proizvodnju i uređivanje slika i zvukova.

Vodeće softverske kompanije, kao što je Adobe, omogućile su besplatne verzije svojih plaćenih programa koji mogu biti dobar način za upoznavanja profesionalnih interfejsa, dok postoji i ogroman broj besplatnih alata sa velikim brojem jedinstvenih karakteristika u odnosu na plaćene alate.

Jedan od najrevolucionarnijih događaja bila je pojava softvera sa otvorenim kodom (OSS), koji ima licencu dodeljenu od strane vlasnika autorskih prava koja omogućava korisnicima da poboljšaju, modifikuju, dele i poboljšaju izvorni kod programa u bilo koju svrhu. Većina programa otvorenog koda je besplatna, a neki se čak uspešno takmiče sa alternativama koje morate da platite.

Danas postoji veći izbor besplatnih softvera za dizajn i stvaranje sadržaja nego ikada ranije, a količina izbora može biti parališuća za nekog ko prvi put želi da počne da ih koristi. Odabrali smo neke od najinovativnijih i najkorisnijih alata i resursa za dizajn, ilustraciju, pravljenje muzike, pisanje i još mnogo toga – i sve to bez ikakvih troškova.

Ideje i tok rada

Mindmup je alat koji je jednostavan za „brainstorming“ i stvaranje mapa uma, koje se mogu čuvati i deliti online. Ako vam je potrebna kreativna inspiracija, ne tražite dalje od Brainsparker-a, koji sakuplja reči i izraze koji su okidači za inspiraciju i nove ideje, poboljšava kreativno pisanje i podstiče inovacije.

Kreativno pisanje

Mnoštvo besplatnih aplikacija i programa može vam pomoći da brzo i efikasno napišete svoje ideje. HaikuJAM je aplikacija za pisanje koja omogućava korisnicima širom sveta da zajedno rade na kratkim delovima poezije. Wattpad je globalna zajednica čitalaca i pisaca koji međusobno dele priče, a koristi se i na mobilnom telefonu i na računaru.

Pogledajte i: Zoho Vriter, Evernote.

Nicole Harrington
Nicole Harrington ©

Uređivanje slika

Bez obzira da li ste fotograf početnik ili samo volite stalno da slikate svojim telefonom, na raspolaganju vam je bezbroj besplatnih platformi koje će vam pomoći da uredite i poboljšate svoje fotografije. Najpopularniji je GIMP (GNU Image Manipulation Program), program otvorenog koda koji vam omogućava retuširanje i uređivanje slika pomoću niza filtera, slojeva (leyers) i četkica (brushes).

Pixlr Editor ima jednostavan za upotrebu veb interfejs koji je dostupan sa desktopa i tableta. Photoshop Express je odlična opcija za korisnike koji se žele da se upoznaju sa Adobe platformom besplatno. Ova opcija dostupna je putem veb pretraživača na Android, Windows i Apple iOS uređajima.

Pogledajte i: Paint.NET, PhotoScape, Ultimate Paint.

Video

Filmaši imaju mnogo besplatnih programa za uređivanje video zapisa. Lightworks je korišćen čak i u Holivudu za montažu filmova kao što su „Vuk sa Volstrita“, „Petparačke priče“ i „Kraljev govor“. Besplatna verzija dolazi sa mogućnostima koje vam pomažu da objednete, preradite i poboljšate svoje video snimke. Drugi glavni igrač je DaVinci Resolve; njegovoj besplatnoj verziji možda nedostaju neke od složenijih funkcija, ali dolazi sa jednostavnim alatima za korekciju boja i audio alatima.

Na raspolaganju su i mnoge aplikacije za obradu video sadržaja. VivaVideo omogućava korisnicima Android i Apple uređaja da montiraju video klipove i dodaju im razne efekte, dok je Apple-ov iMovie jedan od najpogodnijih za korisnike kojima treba brza i laka obrada sadržaja.

Pogledajte i: HitFilm Express, VideoPad, VSDC Free Video Editor.

Howard Lawrence B
Howard Lawrence B ©

Grafika, ilustracije i dizajn

Ako želite da razvijete sopstvena grafička rešenja ili ilustracije, na internetu je dostupno mnoštvo sjajnih opcija. Inkscape je program vektorske grafike otvorenog koda koji dolazi sa opsežnim brojem alata i radi u Windows, Mac i Linux okruženju. Osim što je alat za uređivanje slika, GIMP se takođe može koristiti za stvaranje grafike i ilustrovanih umetničkih dela. Krita sadrži tutorijale za animaciju uz odličan izbor alata i šablona, što ga čini odličnim izborom za ambiciozne animatore.

Za puriste, AutodeskSketchbook je dostupan na računaru i tabletu i sadrži sveobuhvatnu listu prilagođenih četkica i slojeva koji se lako koriste.

Ako kreirate sopstveni časopis, Scribus se smatra najboljom besplatnom alternativom Adobe-ovom InDesign-u, sa specijalnim funkcijama, uključujući alat za podešavanje unosa teksta.

Ako je 3D dizajn ono što želite da radite, Blender nudi izvanredan set alata koji vam mogu pomoći u stvaranju višedimenzionalnog prikazivanja ili čak kreiranje sopstvene video igre.

Pogledajte i: Gravit Designer, Easel.li, Vectr

Uređivanje muzike

Internet sadrži mnoštvo besplatnih resursa i softvera koji pomažu ljubiteljima muzike da stavaraju numere profesionalnog kvaliteta.

Audacity ima efekte poput pojačanja basa i alata koji vam omogućava uklanjanje pozadinske buke i čak će sačuvati vaš rad ukoliko se program obori ili naglo prestane sa radom. GarageBand, Appleov osnovni studio za proizvodnju digitalne muzike, omogućava korisnicima da stvaraju pesme on nule koristeći hiljade muzičkih, mehaničkih, pa čak i životinjskih zvučnih efekata.

Pogledajte i: Acoustica Basic, Wavepad, Soundation.

Programi koje smo odabrali samo su vrh ledenog brega, a na internetu postoji bezbroj drugih opcija, prilagođenih specifičnim potrebama korisnika. Ako vam je potrebna pomoć pri korišćenju bilo kog pomenutog softvera ili želite da steknete druge nove veštine, sjajan resurs za učenje je YouTube koji na raspolaganju ima tutorijale i komentare korisnika kad god ste u kreativnom naletu.

Originalni tekst možete da pročitate na adresi
https://www.britishcouncil.org/anyone-anywhere/explore/digital-creativity/future-skills

BritishCouncil.rs

Facebook komentari: