BIZIT plus

Vetropark Kostolac počinje sa izgradnjom 2019.

Iz Termoelektrane Kostolac struja nam je do sada dolazila iz uglja, međutim za tri godine kilovati iz Kostolca stizaće i iz vetra. Naime, gradiće se vetropark na ugljenokopima, a reč je o projektu vredanom oko 97 miliona evra. Nemačka razvojna banka KFV obezbediće kredit od 80 miliona evra, od čega je milion evra bespovratno, dok će Elektroprivrede Srbije obezbediti oko 15 miliona evra sopstvenih sredstava.

PCPress.rs Image

Vetropark na kostolačkim kopovima i odlagalištima, snage 66 MW, proizvodiće električnu energiju za oko 30.000 potrošača. Izgradnja će početi 2019, da bi godinu dana kasnije odatle sa 20 stubova sa vetrogeneratorima počeli da pristižu prvi „zeleni“ kilovati, rekao je v.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić. Ugovor o kreditu od 80 miliona evra za finansiranje izgradnje vetroparka potpisale su juče EPS i KFV banka.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić naglasio je da obnovljivi izvori energije nemaju alternativu, kao i da je to način proizvodnje energije koji će biti jedini u budućnosti. “Zato moramo da uđemo u te procese i imamo ovakve projekte. Važo je da EPS kao najveća energetska kompanija u ovom delu Evrope uđe u ovakve projekte. Imamo cilj da do 2020. godine 27% potrošnje energije bude iz obnovljivih izvora” rekao je Antić. Dodaje, da se za sada 100 megavata proizvodi iz obnovljivih izvora, dok se gradi još 500 megavata.

Izvor: Blic

Facebook komentari: