TrendMicro

Video igre koje dijagnostikuju, prate i leče depresiju

Naučnici su razvili video igre koje mogu da dijagnostikuju, prate i izleče depresiju na osnovu analize glasa, pokreta očiju, načina ponašanja, vreme reakcije, memorije i grešaka.

PCPress.rs Image

Razvijene iz pomoć AI-ja

Naučnici su razvili video igre koje se oslanjaju na AI tehnologiju i imaju za cilj da daju dijagnozu, prate i leče depresiju. Platforma na kojoj se nalaze igrice se zove Thymia i bavi se metalnim zdravljem. Naučnici koji su razvili ove video igre smatraju da se metalno zdravlje može jednako meriti kao i fizičke bolesti.

Izvršni direktor i suosnivač Thymia smatra da je trenutni zdravstveni sistem pogrešan na mnogo načina. Najpre jer lekari opšte prakse nemaju vremena koliko je potrebno pacijentima. Zatim postojeći sistemi se zasnivaju na subjektivnim upitnicima koji su pristrasni i koji ne mogu da pruže uvid u realno stanje. Thymia je prvi sistem koji nudi objektivnost i koristi se određenim vrstama podataka čiji je cilj da se stvori tačan i robusan model depresije.

Program traži od pacijenta da igraju jednostavne video igre, sa neuropsihološkom podlogom kako bi se izmerili depresivni signali. U toku igranja softver analizira pacijentov glas, pogled oka, način ponašanja, vreme reakcije, memoriju i greške. Kroz ove podatke se postavlja dijagnoza. Pacijenti mogu da igraju igrice tokom celog dana ili u stresnim sitauacijama. Primera radi, igrice mogu da se igraju pred važan sastanak ili nakon traumatičnog događaja. Pacijent na ovaj način pruža puno podataka softveru koji mu je uvek dostupan.

Pročitajte i:  Veštačka inteligencija na radnom mestu

Aplikacija je testirana na oko 2000 pacijenata u Londonu, a klinička ispitivanja su počela krajem prošle godine. Za sada se još uvek ne može tvrditi da igrica može u potpunosti da izleči pacijenta ali se pokazalo da ima mogućnost precizne dijagnoze.

Jedan deo stručne javnosti smatra da je ovakav vid lečenja pogrešan jer je čoveku koji je u depresiji potreban drugi čovek. Ljudi koji su u depresiji moraju da budu deo zajednice i da imaju podršku. Video igre sa druge strane mogu da budu deo zajednice – samo se postavlja pitanje kakve zajednice? Da li virtuelni svet zaista može da odgovori na naše potrebe?

Izvor: News Sky

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,