Računari i Galaksija

Vigilante: Malver koji se bori protiv piraterije

Bezbednosni istraživači su nedavno otkrili najzanimljiviji malver do sada, a u pitanju je program koji se bori protiv piraterije, te sprečava neautorizovana preuzimanja nelegalnih sadržaja.

PCPress.rs Image

Novi malver je dobio ime Vigilante, što mu potpuno odgovara, budući da termin u prevodu znači „osvetnik“. Na uređaje žrtava dospeva tokom preuzimanja piratizovanih softvera i video igara, te na server šalje podatke o uređaju i IP adresu. Na kraju menja pogođene uređaje, a tako da ovi više nisu u mogućnosti da isu na thepiratebay.com, te hiljadu drugih piratskih sajtova.

Eksperti ističu da su ovakve pojave neobične zbog toga što napadači uglavnom imaju jedan cilj – da se dokopaju privatnih podataka s ciljanih uređaja. Mnogi inficirani fajlovi vrebaju s BitTorrenta, sakriveni u popularne sadržaje koji se često preuzimaju.

Pogođeni korisnici Vigilante malvera mogu da se oslobode ako izmene svoje Hosts fajlove, koje je malver prethodno uredio tako da računar ne može da pristupa sajtovima s piratskim sadržajima, što znači da malver nije otporan, pa žrtve lako mogu da ga se oslobode.

Pročitajte i:  Android malver ugrozio preko 12 miliona Google Play korisnika

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,