Vip ČuvarKuća: Manje briga uz pametnu kuću

Koncept Pametne kuće predstavlja tehnološko rešenje modernog življenja koje se aktivno razvija i kojem se sa razlogom posvećuje sve više pažnje. Imajući u vidu da se bezbednost doma visoko kotira na listi prioriteta, sistem za pametno stanovanje treba da odgovori na izazove koje možemo svesti u dve kategorije: da omogući pouzdanost i sigurnost doma, i da istovremeno bude pojednostavljeno kako bi benefiti takvog modernog načina života bili dostupni i prijemčivi za široku upotrebu.

PCPress.rs Image

Ovakav način stanovanja samo je jedna od mogućnosti koju nam je doneo Internet of Things, odnosno internet stvari, a to je komunikaciju među uređajima. Udaljeno kontrolisanje doma više ne predstavlja futuristički scenario, već svakodnevicu kojoj se teži, sa ciljem što efikasnijeg trošenja vremena i novca, automatizacije pojedinih procesa u kući, ili prosto – prilagođavanje doma aktivnostima i navikama ukućana.

Da bi ovaj moderni koncept življenja postao standardan, brojni smart home sistemi nastali su iz potrebe da nam rutinske, praktično automatske radnje tokom dana ne oduzimaju energiju, vreme i novac. Samim tim je neophodno da takvi sistemi ne budu komplikovani za svakodnevnu upotrebu, kao i da možemo da se oslonimo na njih kada smo odustni, ne vodeći brigu o tome da li nam je kuća sigurna.

Pročitajte i:  Komentar: Previše pametna kuća

Jedno od takvih pristupačnih rešenja za pametnije življenje je Vip „ČuvarKuća”, inteligentni sigurnosni sistem koji omogućava automatsku daljinsku kontrolu preko smartfona ili tableta, i uz bilo koji tip internet konekcije upravlja uređajima u kući. Sistem se sastoji od alarmnog kontrolera i seta uređaja. „Mozak“ čitavog sistema je alarmni kontroler, koji sabira i kontroliše funkcije svih ostalih uređaja putem radio veze na posebnoj frekvenciji, i šalje obaveštenja i upozorenja na telefon ili tablet. Istovremeno može biti i NVR, mrežni video snimač koji pokriva do osam kamera na isto toliko kanala za bežični video nadzor u realnom vremenu. Konfiguracija i elementi sistema su jednostavni, kao i sama instalacija, s obzirom da su svi uređaji bežični.

Raznovrsne opcije

U zavisnosti od potreba, „ČuvarKuća” nudi IP video kamere za nadzor, alarmnu sirenu i senzore za pokret ili vrata i prozore, pametnu utičnicu, senzore za dim, kao i SOS daljinski koji šalje signal ukoliko je nekom od ukućana u domu potrebna pomoć. Osim navedenih uređaja, za korišćenje ovog sistema neophodna je instalacija aplikacije Vip „ČuvarKuća“, koja je dostupna u verzijama za Android i iOS.

Pročitajte i:  Komentar: Previše pametna kuća

Konkretno, ovaj sistem omogućava da uživo pratite sliku sa IP kamera za video nadzor, pogledate notifikacije u momentu aktiviranja nekih od senzora za pokret i dim, upravljate rasvetom ili drugim uređajima. U situacijama kada niste sigurni da li ste isključili peglu, zaključali vrata i zatvorili prozore dok ste žurili na posao, sa samo par klikova u aplikaciji možete to da proverite. SOS daljinski je posebno koristan za najstarije i najmlađe u porodici, koji na jedan stisak dugmeta mogu da dopru do vas u hitnim slučajevima.

Posebna prednost ovakvog sistema je što kuću pretvara u energetski efikasan objekat, zahvaljući tome što grejne i rashladne uređaje možete uključivati i isključivati u skladu sa količinom vremena koje provodite kod kuće, što će svakako doprineti smanjenju mesečnih računa. Kompanija Vip mobile je prva na tržištu na ovaj način omogućila korisnicima da svoj dom učine pametnim. Paketi u ponudi se razlikuju po funkcionalnosti, odnosno broju i vrsti kamera i senzora, a ukoliko tokom trajanja ugovora bude potrebe, u svakom momentu je moguće da se uvrste i dodatni uređaji za vaš dom.

Pročitajte i:  Komentar: Previše pametna kuća

Korisna adresa: www.vipmobile.rs

Ovaj tekst je deo specijala posvećenog Smart Home / Digitalnom domu, objavljenog u časopisu PC#259. Specijal možete čitati potpuno besplatno u PC Press digitalnoj čitaonici.

Facebook komentari: