Vip mobile, pobednik prvog nezavisnog testiranja kvaliteta mobilnih mreža u Srbiji

connect01Časopis connect Srbija je u saradnji sa kompanijom P3 communications, prvi put kod nas izvršio nezavisno testiranje kvaliteta mobilnih mreža, ocenjujući kako prenos glasa tako i prenos podataka. Pri testiranju je korišćena metodologija koju je osmislio connect, najveći evropski časopis za telekomunikacije i koja se primenjuje u razvijenim zemljama EU.

Istraživanje je izvršeno u četiri grada (Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac) u kojima živi približno trećina stanovnika Srbije, kao i duž Koridora 10 i na pristupnim putevima koji povezuju ove gradove. Tim kompanije P3 communications je, u specijalizovanim mernim automobilima, krstario zacrtanom rutom, a telefoni su obavljali i primali test pozive, beležili uspešnost i kvalitet prenosa glasa i podataka. Testovi su osmišljeni tako da simuliraju uobičajene operacije korisnika. U skladu sa metodologijom bodovanja connect-a, glasovna komunikacija je učestvovala sa 60% u završnoj oceni, a prenos podataka je činio 40% ocene. Pristup merenjima je bio statistički, što je podrazumevalo višestruka ponavljanja i usrednjavanje: vršeno je do 1700 merenja za glasovnu komunikaciju i do 2000 merenja broadband servisa po operatoru. Dobijeni su relevantni rezultati koji ne samo da rangiraju mobilne operatore, već i porede nivo servisa sa onim što dobijaju građani razvijenih evropskih zemalja.

Pročitajte i:  PC Press video: Vijetnam, raj za digitalne nomade | Ivana i Goran Babić, Dva ranca beg iz kanca

Na osnovu vrednovanja rezultata, najbolji skor je postigao Vip mobile, koji je time zaslužio prestižnu titulu Pobednika connect testa mobilnih mreža 2011/2012. Vip mobile je ubedljivo pobedio na polju prenosa podataka, postigavši istovremeno odličan rezultat i u oblasti prenosa glasa. Telenor je takođe postigao visok skor, pre svega u domenu prenosa glasa, a adut Telekoma Srbije je najbolje pokrivanje magistralnih puteva 3G signalom.

Rezultati testiranja objavljeni su u novembarskom broju časopisa connect i predstavljeni na konferenciji za medije održanoj 25. oktobra u Medija centru. Na konferenciju su govorili Dejan Ristanović, direktor PC Press izdanja, Voja Gašić, glavni urednik časopisa connect, Vladimir Obradović, direktor kompanije P3 communications i Marko Stojiljković, direktor odeljenja NMT u kompaniji P3.

Vesna Čarknajev, direktor PC Press-a, uručila je priznanje connect pobednik kompaniji Vip mobile. Priznanje je primio Darko Parun, član upravnog odbora Vip mobile zadužen za tehniku (CTO), izrazivši zadovoljstvo što je Vip mobile, koji je počeo razvoj u Srbiji od nule, sa licencom plaćenom 320 miliona evra, za manje od pet godina dostigao ovako visok kvalitet servisa. Istakao je da takav uspeh predstavlja jasnu poruku da u Srbiju vredi investirati.

Pročitajte i:  PC Press video: Zašto je „Ford“ uveo standard ISO 9001? | Miodrag Ilić, Linkom-PC

Časopis connect će nastaviti sa testiranjem mobilnih mreža, pa se očekuje da naredno merenje, planirano za jesen 2012, pokaže napredak mobilnih mreža i unapređenja servisa koji se nude korisnicima.

Detaljniji opis procedure merenja, rezultate testa, fotografije i video zapis sa konferencije za medije možete preuzeti sa adrese http://connect.pcpress.info/press/

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com