Top50 2023

Vip spreman za 4G, testira VoLTE tehnologiju

Kompanija Vip mobile je u petak, 20. februara, demonstrirala kako funkcioniše usluga poziva preko LTE tehnologije u virtualizovanoj mreži.

Test brzine 4G Vip mreze

Vip mobile je jedan od prvih operatera u svetu koji je uspešno testirao i demonstrirao uslugu poziva preko LTE tehnologije (VoLTE) u virtualizovanoj mreži (NFV) i prvi operater u okviru Telekom Austrija Grupe koji je postavio ovu demonstraciju u kompletnom NFV okruženju koristeći opremu različitih proizvođača Connectem EPC, Metaswitch OpenSource IMS “Clearwater” rešenje i OpenCloud VoLTE AS.

LTE tehnologija korisnicima nudi bolje iskustvo u mobilnoj komunikaciji. Do nedavno, 4G/LTE mreže omogućavale su veliku brzinu prenosa podataka tokom kojih su pozivi automatski prebacivani na 2G ili 3G mreže operatera. Zahvaljujući VoLTE usluzi, razgovori se vrše preko 4G mreže, uz  mnogo bolji HD kvalitet zvuka glasa i video sadržaja i kraće vreme uspostavljanja poziva. Dodatno, korisnici mogu da obavljaju razgovore dok istovremeno pretražuju internet ili pregledaju video sadržaj u  HD i ultra HD kvalitetu.

Dejan Kastelic i Ginter Otendorfer
Dejan Kastelic i Ginter Otendorfer

„Jedna od ključnih tema o kojoj će biti reči na Svetskom kongresu mobilne tehnologije u Barseloni je virtualizacija mrežnih funkcija (Network Function Virtualization). Budući da je Telekom Austrija Grupa sa svojim uspešnim testiranjima već značajno doprinela perspektivi i razvoju ovog trenda, to nas svrstava među  pionire u našoj industriji.”, izjavio je Ginter Otendorfer , CTO Telekom Austria Grupe.

Vip mobile se u ovom trenutku sprema za komercijalno uvođenje 4G mreže u Srbiju. Fazu testiranja operater je iskoristio za ispitivanje i demonstraciju VoLTE usluge na NFV tehnologiji, kao uvod za nuđenje još naprednijih servisa u bliskoj budućnosti.

“Naš cilj je da budemo lideri u novim rešenjima koja nudimo našim klijentima i lokalnoj stručnoj zajednici, tako što ćemo postaviti i koristiti inovativne standarde i tehnologije koji će nas približiti naprednim tržištima Evrope i sveta”, rekao je Dejan Kastelic, direktor/CTO Vip mobile

Komentarišući prezentaciju VoLTE servisa on je rekao da Vip neprekidno traga za novim prilikama da uvede inovacije na lokalnom ali i regionalnom tržištu. “Na taj način, mi direktno unapređujemo iskustvo i očekivanja naših korisnika, uvodeći efikasnija i ekonomski isplativija rešenja koja štede energiju, i omogućavaju brže i fleksibilnije uvođenje usluga na tržište”, rekao je Kastelic.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,