BIZIT plus

Virgin Galactic počinje sa komercijalnim letovima 29. juna

Virgin Galactic je potvrdio da će njegov prvi komercijalni svemirski let, Galactic 01, početi 29. juna. Ova inauguralna misija će imati tri osobe iz italijanskog vazduhoplovstva i Nacionalnog istraživačkog saveta dok sprovode istraživanje mikrogravitacije.

PCPress.rs Image

Virgin Galactic postaje sve konkurentniji

Kompanija već ima zakazane naknadne letove. Očekuje se da će Galactic 02 biti lansiran početkom avgusta i nosiće privatnu posadu. Virgin će posle toga leteti na mesečnom nivou, iako detalji o budućim misijama još nisu dostupni. Najmanje prva dva leta će se prenositi uživo preko web sajta kompanije.

Virgin je krajem maja izveo svoj poslednji predkomercijalni test leta, svoj peti let u svemir bilo koje vrste. Međutim, kompanija se suočila sa brojnim kašnjenjima i incidentima koji su došli do te tačke. Kompanija je završila svoje prve probne letove SpaceShipTwo 2013. godine, ali je pauzirala svoje napore nakon smrtonosnog pada VSS Enterprise-a 2014.

Debi je važan za posao kompaniju. Virgin je godinama poslovao sa gubitkom, izgubivši više od 500 miliona dolara samo u 2022. Komercijalne usluge neće brzo nadoknaditi ta ulaganja čak ni sa 450.000 dolara po karti, ali će kompaniji dati značajan izvor prihoda. Galactic 01 će staviti Virgin ispred SpaceX-a, pošto raketa te kompanije Starship tek treba da stigne do svemira i ne očekuje se da će lansirati svoje prve lunarne turističke letove najranije krajem 2024.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: