Virtuelizacija u TV Arena Sport

Kako emitovati TV program? Saga je za potrebe TV Arene Sport razvila kompletan sistem, u celini zasnovan na virtuelizaciji resursa.

TV-Arena-sport
TV-Arena-sport

U TV kućama pojam virtuelno je sasvim uobičajen. Virtuelni TV studiji omogućavaju voditeljima da izveštavaju sa „mesta događaja“ ne izlazeći iz svog studija, a scenografija može da se promeni praktično u trenutku. Međutim, kada se govori o virtuelizaciji u „TV Arena Sport“, misli se na nešto sasvim drugo – na suštinsku virtuelizaciju koja primenom najsavremenijih IT servisa obezbeđuje puno upošljavanje projektovane IT infrastrukture u ovoj kompaniji, uz jednostavno proširenje kada za tim bude potrebe. Rešenje koje je Saga implementirala omogućilo je da se svi resursi ove TV kuće usmere ka njihovom osnovnom poslu – proizvodnji TV programa.

Ključni elementi

Ključni elementi Saginog rešenja bili su virtuelizacija serverskog okruženja i desktop računara, kao i mrežna infrastruktura i skladišno rešenje s posebnim zahtevima vezanim za stabilnost i brzinu rada. Virtuelizovani su svi vitalni serveri „TV Arene Sport“, što je omogućilo brz i stabilan rad sistema. To je bilo od suštinske važnosti jer je „TV Arena Sport“ prvi potpuni HDTV sistem u regionu, što znači da se generiše znatno veća količina podataka nego kod emitovanja programa u standardnoj definiciji.

U većini slučajeva virtuelizacija se obavlja prelaskom s postojeće IT infrastrukture, što dovodi do nekih kompromisa. Međutim, projekat virtuelizacije u „TV Arena Sport“ obavljen je „od nule“, čime je obezbeđeno da se čitava IT infrastruktura zasnuje na najsavremenijim osnovama i bez kompromisa. Saga je za potrebe ovog projekta izradila projektno rešenje virtuelizovane IT infrastrukture koje je zadovoljilo ne samo trenutne kapacitete, već i planirana proširenja u periodu od pet godina. Nakon procene potreba klijenta, obavljeno je precizno dimenzionisanje hardvera i softvera po pitanju virtuelizacije.

U demo‑sobi kompanije Saga napravljena je test instalacija koja je predstavljala umanjeni model realnog sistema, na kome su testirana sva primenjena rešenja. Zbog velike zahtevnosti prijema i distribucije HDTV signala, uspostavljena je redundantna veza velikog kapaciteta sa tri nezavisna Internet linka, tako da u slučaju pada jednog linka, sistem može bez prekida da radi preko preostalih.

Softverska platforma

Softverska platforma na kojoj je obavljena virtuelizacija zasnovana je na Microsoft i VMware tehnologijama. Virtuelizacija aplikacija i desktop‑a ostvarena je upotrebom thin‑client terminala. Operativni sistem Microsoft Windows nalazi se na serverima. Terminali odatle „povlače“ sve informacije, uključujući i izgled desktop‑a, a svi podaci koji treba da budu sačuvani šalju se na server.

Projektom virtuelizacije obuhvaćeni su VMware server, Domain controller, fajl, backup, monitoring, proxy, FTP i antivirusni serveri, a virtuelizovan je i server zadužen za preuzimanje video‑materijala sa FTP‑a koji se kasnije transkoduje u drugi format bez pada performansi virtuelne infrastrukture. Zahvaljujući tome, postignuto je bolje iskorišćenje hardverskih kapaciteta i obezbeđena je skalabilnost sistema. Omogućena je centralizovana administracija kroz jedinstvenu kontrolu za upravljanje, smanjene su cena i kompleksnost sistema i znatno je povećana brzina procesa bekapovanja. Najveće uštede ostvarene su na infrastrukturnom nivou – smanjena je potrošnja električne energije serverskog hardvera i sistema za hlađenje do 80 odsto, smanjen je broj potrebnih aktivnih mrežnih komponenti, kao i prostor za postavljanje serverske infrastrukture. Na taj način, novac uložen u virtuelizaciju vraća se najkasnije za tri godine.

„TV Arena Sport“ dobila je modernu IT infrastrukturu za sve potrebne servise, a Saga je zahvaljujući svom sistem‑integratorskom iskustvu bila sposobna da obavi kompletan posao počev od projektovanja, preko implementacije IT infrastrukture, pa sve do virtuelizacije vitalnih sistema ovog poznatog emitera sportskih kanala.

(Objavljeno u časopisu PC#216)

Facebook komentari: