BIZIT plus

Virtuelna realnost: Brže do 3D holograma

Nova metoda po imenu „tensor holography“ značajno olakšava kreiranje 3D holograma za virtuelnu realnost, 3D štampu, medicinu, a može da se pokreće i na običnim pametnim telefonima.

PCPress.rs Image

Iako se o virtuelnoj realnosti govori već godinama, još uvek nije spremna da zameni ekrane računara i drugih uređaja. Jedna od najvećih prepreka je što korisnici prilikom korišćenja ove tehnologije osećaju mučninu, zbog iluzije da se gleda u 3D objekte. Rešenje bi moglo da stigne u obliku holograma, a naučnici već dugo rade na rešenjima koja bi omogućila kreiranje holograma uz pomoć računara. Proces je do sada zahtevao super-kompjutere, a postupak je trajao predugo. Eksperti sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu imaju novo rešenje, a metoda je toliko efikasna da se hologram na običnom laptopu pravi u rekordnom roku.

Korisnici bi zahvaljujući novoj metodi 3D holograme mogli da kreiraju brže nego ikada pre. Naime, zahvaljujući metodi „tensor holography“ hologrami nastaju za nekoliko milisekundi, a iz fotografija koje sadrže informacije o tome koliko je neka površina udaljena od tačke sa koje se posmatra. Ovakve dubinske mape nastaju uz pomoć LiDAR senzora koji se nalazi i u nekim novijim modelima pametnih telefona. Ovi momenti omogućavaju nastajanje 3D holograma u realnom vremenu, što je veliki korak ka hologramima koji su do sada mogli da se vide samo u naučno-fantastičnim filmovima.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Izvor: MIT News

Facebook komentari: