Virtuelni asistenti ugrožavaju lokalne akcente

Stručnjaci tvrde da su lokalni akcenti u okviru engleskih govornih područja ugroženi novim tehnologijama, a ponajviše sve većom popularnošću digitalnih asistenata. Naime, primećeno je da korisnici sa područja sa izraženim akcentima menjaju svoj govor kada se obraćaju Alexa-i, Siri ili Google asistentu kako bi ih ovi bolje razumeli, te odgovorili na njihove komande.

PCPress.rs Image

Tako je promena u govoru postala neophodna da bi se išlo u korak sa tehnologijom, a zbog toga što su oni sa jakim regionalnim akcentima morali da ponavljaju naredbe i po nekoliko puta kako bi dobili ono što žele. Stručnjaci su već zabrinuti da bi asistenti mogli da dovedu do izumiranja lokalnih akcenata, budući da je oko 79% korisnika iz ovih područja potvrdilo da menja svoj govor kako bi se bolje razumelo sa digitalnim pomoćnicima.

Da bi asistenti mogli da razumeju i lokalne akcente, obuka bi morala da bude znatno složenija, te da uključi daleko veće količine podataka. Ovi problemi nisu ograničeni samo na engleski jezik, budući da Alexa, na primer, već „govori“ i nemački, japanski, te francuski.

Pročitajte i:  Denon dodaje Siri svojim pametnim zvučnicima 

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari: