Više od 700 gimnazijalaca virtuelno posetilo kompanije koje se bave digitalnim poslovima

Više od 700 učenika i nastavnika gimnazijskih IT odeljenja iz cele Srbije posetilo je virtuelne kancelarije kompanija kroz susrete „Digitalna ekspedicija: Otkrivanje”. Cilj ovih poseta bilo je unapređenje korišćenja digitalnih znanja i veština koja se stiču kako u školi tako i kroz neformalno obrazovanje koje će učenici po završetku školovanja primenjivati na poslu, kao i upoznavanje okruženja u kom nastaju digitalni proizvodi i usluge. Kompanije sa čijim poslovanjem su se mladi upoznali na nesvakidašnji način su članice Inicijative „Digitalna Srbija”3Lateral, Direct Media United Solutions, Microsoft, Nordeus i Saga. Projekat je pokrenut u okviru Inicijative za novu medijsku i digitalnu pismenost koju sprovodi Propulsion u partnerstvu s Američkom agencijom za međunarodni razvoj USAID.

PCPress.rs Image

Za ovu priliku izgrađen je virtuelni prostor koji simulira izgled kompanija, a učenici i nastavnici su u interaktivnom okruženju saznali kako iz Srbije mogu da učestvuju u razvoju globalno relevantnih IT projekata, a kroz predavanja i razgovore sa zaposlenima su se upoznali sa time kako će jednog dana izgledati njihovo poslovno okruženje.

„Formalno, teorijsko znanje je neophodno i predstavlja stub svake profesije, ali tek kada se spoji sa svojim praktičnim delom, gradi celinu, zaokružen proces koji mladima pomaže da imaju jasnu viziju posla kojim će se baviti. Pored toga, posete kojima su prisustvovali učenici iz više od 20 gradova bile su odličan način da i oni koji nisu u Beogradu posete kompanije u prestonici, što da nema tehnologije ne bi bilo tako jednostavno ostvarivo“, rekla je Milena Marić, nastavnica u IX beogradskoj gimnaziji „Mihailo Petrović – Alas“.

PCPress.rs Image

Učenici su na predavanjima slušali kako se testiraju video-igre, videli kako se programira robot, kako podaci pomažu ljudima iz marketinga da „čitaju misli”, kako se kreiraju likovi za video-igre ili kako izgleda rad na softveru koji koriste milioni ljudi širom sveta, pri tome stičući uvide u značaj digitalnih veština za gotovo bilo koji posao.

„Učenici koji pohađaju IT odeljenja su oni koji će sutra potencijalno donositi ogromnu vrednost privredi naše zemlje i zato je već sada važno da razmišljamo kako da ih motivišemo da ostanu ovde. Dajući im priliku da posete neke od najvećih digitalnih kompanija koje posluju u našoj zemlji mogli su da vide da se tehnološki napredni proizvodi i usluge kreiraju u Srbiji, čime smo im poslali poruku da ovde mogu da rade na jednako izazovnim projektima kao što bi to bio slučaj da se presele u London, Njujork, Berlin ili Silicijumsku dolinu. U široj slici ovo svakako daje dodatan razlog mladima da ne kupe kartu u jednom pravcu čim im se ukaže prilika. I zato ćemo već od naredne školske godine pokrenuti sledeći ciklus poseta“, poručio je član Upravnog odbora Inicijative „Digitalna Srbija” i suosnivač i direktor novosadske kompanije Vega IT Saša Popović.

Kreirana je i onlajn zajednica u kojoj učesnici mogu međusobno da se povežu i komuniciraju, a na ovoj platformi dodatno je održano pet interaktivnih kvizova na kojima su teme bile blokčejn, bezbednost na internetu, mašinsko učenje, video-igre i robotika.

Organizatori pozivaju škole i nastavnike da prate buduće pozive za učešće u narednim ciklusima ovih susreta, ukoliko svoje đake iz IT odeljenja žele da motivišu, inspirišu i pripreme za budućnost.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,