BIZIT plus

visionOS, softver koji pokreće Vision Pro slušalice

Očekuje se da će stotine aplikacija biti dostupne na platformi pri samom lansiranju.

PCPress.rs Image

Softver je navodno u razvoju od 2017.godine

Apple-ove Vision Pro slušalice mešovite stvarnosti će funkcionisati na visionOS-u, najavili su rukovodioci kompanije. Operativni sistem, internog kodnog imena „Oak“, navodno je u razvoju od 2017.godine. Naznake da softver postoji pojavile su se prošlog februara kada su procureli delovi izvornog koda.

visionOS zasnovan je na postojećim MacOS i iPadOS platformama. Nove slušalice će imati interesantan 3D interfejs mešovite stvarnosti koji „proširuje aplikacije od granica ekrana“, navodi kompanija. To znači da umesto da budu prikazani u zasebnom virtuelnom okruženju, prozori aplikacija će izgledati kao da lebde u fizičkom prostoru ispred korisnika. Zatim, aplikacije se mogu pomerati i skalirati baš kao što to izgleda na radnoj površini računara. Zapravo će prostor predstavljati stvarni fizički desktop.

Virtualni ekrani koje će Vision Pro prikazivati mogu biti veliki poput ogromnih bilborda širine 100 metara, ili se mogu uklopiti u prostoriju dnevne sobe. Isto važi i za FaceTime pozive koje korisnici obavljaju sa novim slušalicama. Slušalice koriste prostorni zvuk kako bi prikazale sliku govornika veličine stvarne osobe smeštenu tamo gde bi se ona nalazila u prostoriji. Ako osoba govori s vaše desne strane, njena slika biće prikazana na toj strani FaceTime ekrana.

Pročitajte i:  Apple izgubio bitku za App Store u Velikoj Britaniji

Ono što će korisnici videti kada pogledaju tamo nije stvarna osoba sa kojom razgovaraju, već Persona. Persona će predstavljati „digitalni prikaz kreiran korišćenjem Apple-ovih najnaprednijih tehnika mašinskog učenja“. Zapravo to će biti digitalni avatari koji će prikazivati pokrete ruku i lica korisnika u realnom vremenu.

Cena slušalica – 3,499 dolara

Sistem reaguje na prirodnu svetlost i senku prostorije kako bi korisniku pružio bolji osećaj razmere i udaljenosti. Takođe, nova funkcija pod nazivom EyeSight koristi zakrivljeni ekran na spoljašnjem delu naočara, tako da ljudi mogu da vide reakcije korisnika dok nosi naočare.

Korisnicima neće biti potrebni glomazni kontroleri za detekciju pokreta da bi koristili Vision Pro. Slušalice koriste skoro desetine kamera i senzora postavljenih oko uređaja kako bi nadgledali njihov pogled i pokrete ruku, pretvarajući oči, glasove i prste u virtuelne pokazivače. Moći ćete da pretražujete kroz meni tako što ćete ga gledati, birati stavke dodirivanjem prstiju i unositi tekst uz izgovorenu reč.

Glavna primena Vision Pro-a biće usmerena prema igrama, medijima i komunikaciji. Zatim će biti omogućeno korišćenje aplikacija poput Messages, FaceTime-a i Apple Arcade-a.

Pri lansiranju u ponudi će se naći više od 100 različitih naslova iz Apple Arcade biblioteke. Apple uspostavlja partnerstva s mnogim medijskim kompanijama radi integracije svojih proizvoda i sadržaja u novi Vision Pro ekosistem.

Pročitajte i:  Evropa ponovo protiv Apple-a

Disney je u sklopu proslave svog stote godišnjice, najavio da će uvesti imerzivne promene na Disney+ sadržaj “kombinovajući izvanrednu kreativnost s revolucionarnom tehnologijom”, rekao je izvršni direktor Disneya Bob Iger. “Promene na Disney+ će biti dostupne „od prvog dana“, kada i slušalice budu dostupne.”

Apple-ova najava dolazi samo nekoliko dana nakon što je Meta predstavila sopstvene slušalice mešovite realnosti, Quest 3. Vision Pro slušalice bi trebalo da se nađu u prodaji sledeće godine. Cena u maloprodaji bi trebala da iznosi 3,499 dolara.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: