Data centri 2024

Vivo Y76 5G – Pristupačan. Pouzdan. Elegentan.

Y76 5G je jedan od najnovijih telefona kompanije vivo kojim žele da uvedu 5G mogućnosti među smartfone u srednjoj klasi cena. Ima 6,58“ full HD+ IPS ekran, MediaTek Dimensity 700 5G i veoma zadovoljavajuć set funkcija. Da vidimo kako sve te karakteristike opravdavaju cenu…

PCPress.rs Image

Y76 5G ima prepoznatljiv vivo dizajn: elegantno kućište, glatke ivice i veliki modul kamere. Kućište je napravljeno od plastike, a primerak koji je stigao na test je mat Midnight Space boje. Tasteri za kontrolu jačine zvuka i Power smešteni su na desnoj strani. Hibridni slot za SIM može da sadrži dve SIM kartice ili jednu SIM karticu i MicroSD karticu. S donje strane su očekivani set portova: 3,5‑mm audio‑priključak za one koji vole žičane slušalice i USB Type‑C port s podrškom za punjenje snagom 44 W.

PCPress.rs Image

IPS 6,58‑inčni ekran rezolucije 2408×1080 je zadovoljavajuć. Ekran ima iznenađujuće širok spektar boja za uređaj ove klase. Boje su dobro reprodukovane, ali ne tako zasićene. Izmerena osvetljenost je blizu 420 nita koje navodi vivo, a odnos kontrasta je ipak donekle nizak jer ima samo IPS panel. Uređaj se oslanja samo na zvučnike s donje strane umesto da pojača zvuk korišćenjem svoje slušalice da bi dobio stereo‑zvuk. Ipak, zvuk je sasvim dobar.

PCPress.rs Image

Poboljšanja sa Funtouch 12

Y76 5G je jedan od prvih uređaja koji podrazumevano dolazi sa Funtouch OS 12. I dalje je zasnovan na Android‑u 11, ali donosi poboljšanja korisničkog interfejsa, uključujući nove vidžete i istaknute stavke albuma na početnom ekranu. Standardne Android opcije uključuju tamni režim, podršku za više prozora, padajući meni komandnog centra, detaljno prilagođavanje ikona, Ultra Game režim…

Android 11 operativni sistem uz Funtouch 12 korisnički interfejs

Veliki modul kamera sa zadnje strane sadrži tri kamere: glavni objektiv rezolucije 50 Mp f/1,8, makro sočivo od 2 Mp f/2,4 i senzor dubine od 2 Mp f/2,4. Pomalo je iznenađujuće što vivo nije uključio ultraširoko sočivo jer je ono sada podrazumevani sistem kod većine telefona. Aplikacija za kameru ima sve standardne opcije, uključujući dodatke kao što su noćni režim, slika uživo, profesionalni režim, dvostruka ekspozicija, panorama, Time‑Lapse, dokumenti, usporeni snimak, AR nalepnice… Video snimljen zadnjom kamerom je u režimu 720p ili 1080p pri 60 fps, ali nema opciju 4K@30 fps. Stabilizacija slike je dobro rešena.

PCPress.rs Image

Glavna kamera vivo Y76 5G snima fotografije od 12,5 Mp, iako može da dobaci do 50 Mp koristeći poseban režim. Sačuva dobru količinu detalja, ali je zasićenost boja slabija. Solidna je i 2 MP f/2.4 makro kamera. S prednje strane je selfi kamera rezolucije 16 Mp f/2.0, a snimljene fotografije imaju dobar prikaz boja i prirodne nijanse kože. Snimanje videa prednjom kamerom uključuje podršku za 720p i 1080p, ali samo 30 fps.

Snimci kamerama vivo Y76 5G telefona

Dobre performanse

MediaTek Dimensity 700 5G je zadovoljavajuć čipset srednjeg ranga koji može da uravnoteži cenu i performanse. Ukupne performanse su ono što biste i očekivali: minimalno kašnjenje i štucanje pri normalnoj i intenzivnoj upotrebi.

PCPress.rs Image
Rezultati u Geekbench 5 aplikaciji

Baterija kapaciteta 4.100 mAh je uglavnom dovoljna: Y76 5G može da izdrži jedan dan, uz srednju upotrebu u kancelarijskom radu, gledanju filmova na Netflix‑u i povremenom igranju igara.

PCPress.rs Image

Vivo Y76 5G ima lepih karakteristika: dolazi s pristojnim ekranom i performansama, relativno dugim trajanjem baterije, elegantnim dizajnom i solidnim kamerama. U veoma kompetitivnom srednjem segmentu, nedostaju mu neke karakteristike, kao što je veća frekvencija osvežavanja ekrana, zvučnik i s gornje strane i ultraširoka kamera. Uprkos tim nedostacima, vivo Y76 5G dobro parira suparnicima na tržištu.

Korisna adresa: vivo.com/rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

1 thoughts on “Vivo Y76 5G – Pristupačan. Pouzdan. Elegentan.

  • 03. 06. 2022. at 08:12
    Permalink

    Čemu dupla cena u odnosu na Redmi Note 10 5G?
    Gotovo identičan hardver.

Comments are closed.