BIZIT plus

Završen M3 gejming vikend: kreativnost, podrška i timski duh kao ključ za uspeh

Vikend za nama obeležen je dinamičnom atmosferom u Dorćol Platz-u u kojoj se 12 timova 2 dana I 2 noći bez prestanka, tačnije 48 sati, takmičilo praveći video-igre na zadatu temu – retro igre. M3 gejming vikend organizovan u okviru Maja meseca matematike, protekao je u druženju, razmeni ideja, učenju, predstavljanju radova, izložbi, i inspirativnim predavanjima.

PCPress.rs Image
Foto: Marko Risović

Gejming vikend zvanično je otvoren u petak kada je Miloš Đuričanin, direktor strategije Nordeus fondacije pozdravio takmičare i podsetio koje su sve aktivnosti u okviru Maja meseca matematike prethodile ovom vikendu, a onda se prisutnima obratio i Nikola Mitić, generalni direktor gejming studija Playstudios Europe koji podržava ovogodišnji gejming vikend: „Značaj Gejm džema je veliki za zajednicu, a cilj samog takmičenja nije pobediti, već završiti igru – družiti se, upoznati se sa drugima, podeliti iskustva.” Nikola je pozvao učesnike da podele svoja očekivanja od učešća u gejming vikendu. Nova iskustva, druženje sa drugim timovima, pronalaženje mentora za ulazak u gejming industriju, dolaženje do inovativnih ideja, bili su samo neki od odgovora koje su dali studenti i srednjoškolci iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, sastavljeni u timove. I bili su u pravu.

PCPress.rs Image
Foto: Marko Risović

Organizacioni tim gejming vikenda koga čine Nordeus fondacija, Playstudios Europe i Centar za promociju naukepobrinuo se da učesnici imaju sve neophodne uslove za rad, interakciju i zabavu. Tako je takmičenje bilo propraćeno i zabavnim sadržajima za učesnike.

Motivaciono predavanje, sajam indi igara, izložba interaktivne umetnosti

Nakon otvaranja manifestacije, usledilo je motivaciono predavanje Majkla Movela, gejming stručnjaka iz Velike Britanije, o retro igrama čiji sadržaji su i danas inspiracija za stvaranje modernih, složenijih video igara. Ovo je bio odličan uvod za početak 48-časovnog takmičenja u Dorćol Platz-u. Čak ni vremenske neprilike nisu remetile fokusiranost 12 takmičarskih timova koji su predano i euforično danonoćno radili na razvoju svojih igara, kao ni sjajnu atmosferu diskusije, druženja, smeha i pozitivne energije. Podršku da u tome da ideje postanu igre pružali su im mentori iz kompanija Playstudios Europe, Nordeus i Mad Head Games.

Pročitajte i:  Stižu video igre u kojima će AI generisati svaki piksel
PCPress.rs Image
Foto: Marko Risović

U subotu pored takmičenja, u Dorćol Platz-u bio je organizovan i sajam indi igara, kao i izložba interaktivne umetnosti, kroz proširenu realnost (augmented reality), Tehnoart i  Grafičko-medijske srednje škole.

U Srbiji postoji nekolicina mladih gejming studija koji se nalaze u početnoj fazi rada i razvoja i stvaranja video igara, a  njih šest: Phobos studio, Tectonic Game Studio, Raigon, Music Box Plus, Excidio, Remote Human  imali su priliku da u okviru M3 gejming vikenda prikažu na čemu rade i razmene utiske sa posetiocima, ali i “veteranima” gejming industrije.

PCPress.rs Image
Foto: Marko Risović

Čije ideje će biti implementirane u novi Tetris?

U sklopu Maja meseca matematike i M3 gejming vikenda  u subotu je održana i dodela nagrada za konkurs “Tetris iz moje mašte” koji je pokrenuo Playstudios Europe, kada su proglašeni i mladi pobednici koji su svojim idejama doprineli razvoju nove i unapređene verzije, ove legendarne video-igre. Prvo mesto osvojio je Aleksandar Aleksandar Kežić, učenik 3. razreda Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, na drugom mestu je Anton Bojić, učenik 3. razreda osnovne škole iz Pančeva, dok je treće mesto pripalo jednoj dami –  Marija Dobrodolac koja pohađa drugi razred Srednje grafičke škole u Beogradu.

Pročitajte i:  GameScent: Kad osećate miris iz video igre
PCPress.rs Image
Foto: Marko Risović

Proglašeni pobednici 48-časovnog takmičenja u izradi video-igara

Dok su u Koska baru posetioci mogli da razgovaraju sa indi timovima i probaju njihove igre, u glavnoj sali Dorćol Platz-a od petka do nedelje odvijalo se takmičenje u izradi video-igara. Mentori, studenti, srednjoškolci i profesionalni kreatori igara, udružili su kreativnost, znanje i talenat kako bi 48 sati bez prestanka bili udruženi u istom cilju: da naprave najbolje video-igre.

U  konkurenciji je bilo 12 timova, odnosno više od 60 mladih ljudi,  a žiri u sastavu Danijela Vučićević iz Centra za promociju nauke, Marko Crnjanski iz Netokracije, Marija Ilić iz Srpske gejming asocijacije, Nikola Mitić iz Playstudios Europe, Ivan Koroknai iz Phobos studija, Darko Andonov iz Nordeusa, imao je težak zadatak. Najbolje rešenje odabrano je na osnovu kriterijuma:  zabava i igrivost,  tema,  inovativnost, grafika.

PCPress.rs Image
Foto: Marko Risović

Oni koji su u najvećoj meri ispunili sve  uslove i proglašeni su pobednicima i čine četvoročlani tim Kupljeni WinRAR su studenti Fakultet organizacionih nauka i Visoke škole za IT: čine Lazar Cvetković Teodora Ćopić, Dimitrije Protić  i Milan Vukašinović.

Pročitajte i:  Stižu video igre u kojima će AI generisati svaki piksel

„Ovo je bilo super iskustvo, mogućnost da izađemo iz zone komfora, razvijamo se, upoznajemo nove ljude i družimo”, rekao je član tima Lazar, a Dimitrije je dodao :„Uz timski duh uspeli smo da za kratak vremenski rok napravimo igricu, a znamo da se video’igre ne prave za dva dana”.

PCPress.rs Image
Foto: Marko Risović

Druga nagrada otišla je u ruke tima Bangag, a treće mesto su osvojili Trigger igrači. Ova tri tima kao nagrade su dobili retro konzole, a žiri je specijalne nagrade za najposvećenije timove koji su sve vreme stvarali iz Dorćol platza uz nekoliko sati sna na lejzi-begovima, čak i kada je nevreme sa grmljavinom nakratko izazvalo nestanak struje, dodelio timovima LMAO i Ed Širan i Džindžeri. Svi učesnici Gejm-džema  imaće i mogućnost da posete gejming kompanije Nordeus i Playstudios Europe i razmene utiske sa kolegama koje su dugo u industriji.

Da podsetimo, Maj mesec matematike ove godine otvoren je 10. maja u Silosima. Učenici, nastavnici i profesori imali su priliku da učestvuju u konkursima kao što su Edugejming konkurs, Tetris iz moje mašte, ali i da prisustvuju Matemateatru i drugim predavanjima, aktivnostima i izložbama koje za cilj imaju popularizaciju matematike i približavanje krativnog procesa kreiranja video igara deci, nastavnicima i svim zainteresovanima. Maj mesec matematike zvanično se zatvara 31. maja.

Više detalja o programu manifestacije Maj mesec matematike možete naći na portalu: m3.rs

Facebook komentari: