Vlada Indije uvodi sistem za praćenje i blokiranje izgubljenih telefona

Mobilne mreže će imati pristup listi IMEI brojeva koji će proveravati ulazak svih neovlašćenjih mobilnih telefona na njihovoj mreži.

PCPress.rs Image

Indija uvodi sistem praćenja telefona zahvaljujući kojem će se pratiti izgubljeni telefoni. Zahvaljujući novom sistemu korisnici će biti u mogućnosti da blokiraju i prate svoje izgubljene ili ukradene mobilne telefone širom zemlje.

Telo za razvoj tehnologije je pokrenulo pilot CEIR sistema u jednom delu Indije i sada smatraju da imaju mogućnosti da prošire sistem na celu zemlju. Lansiranje ovog sistema je učinjeno 17. maja.

Vlada je uvela obavezno otkrivanje IMEI numeričkog identifikatora mobilnih uređaja pre njihove prodaje u Indiji. Mobilne mreže imaju pristup listi odobrenih IMEI brojeva koji će proveravati ulazak svih neovlašćenih mobilnih telefona u njihovu mrežu.

Operateri i CEIR sistem imaju uvid u IMEI broj uređaja i broj mobilnog telefona koji je povezan sa njim, a informacije se koriste za praćenje izgubljenih ili ukradenih telefona. Osnovna svrha sistema je da olakša prijavljivanje ukradenih i izgubjenih mobilnih telefona i da blokira upotrebu mobilnih telefona širom zemlje. Zahvaljujući ovom sistemu očekuje se niža stopa krađe mobilnih telefona i lakši pristup policiji za ulazak u trag ukradenom ili izgubljenom mobilnom telefonu.

Pročitajte i:  Tesla ulaže 3 milijarde u Indiju

Apple već ima svoj sistem za praćenje izgubljenih mobilnih telefona uz pomoć Apple ID ali veliki je problem u slučaju krađe Android telefona. Zahvaljujući novom sistemu krađa telefona neće imati smisla shodno tome da ne mogu da se koriste.

Izvor: gadgets360.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,