Data centri 2024

Vlada Indije zvanično pokreće svoju aplikaciju za praćenje koronavirusa

Prošle nedelje pojavila se vest da Indija radi na koronavirus trekeru na osnovu lokacije mobilnog uređaja. Sada je vlada zvanično pokrenula aplikaciju pod imenom Aarogya Setu (što u prevodu sa sanskrita znači „Most zdravlja“).

PCPress.rs Image

Osnovna funkcija aplikacije ostaje ista kao kod beta verzije: korišćenje podataka o lokaciji telefona korisnika i Bluetooth-a za procenu da li je blizu osobe koja je zaražena COVID-19, proveravanjem baze podataka registrovanih slučajeva.

Aplikacija ističe da su svi korisnički podaci na uređaju u enkriptovanom obliku. Gledajući iz ugla koda, šalje podatke na server u anonimnom obliku da proveri da li ste u blizini zaražene osobe. Da bi to postigla, aplikacija će se osloniti na Bluetooth da proveri da li je korisnik na udaljenosti od dva metra od zaražene osobe.

Vlada dobija podatke pozitivno testiranih

Korisničke podatke aplikacija deli sa vladom u slučaju da je bio pozitivno testiran na koronavirus ili je bio u bliskom kontaktu sa osobom koja je testirana pozitivno. Politika privatnosti aplikacije tvrdi da korisnički podaci neće biti deljeni sa trećim stranama, ako je za verovati.

Pročitajte i:  Samsung lansira aplikaciju za pomoć ljudima sa govornim poremećajima

Aarogya Setu takođe ima neke dobre karakteristike kao što je chatbot koji će vam pomoći da utvrdite da li imate simptome koronavirusa, nove informacije ministarstva zdravlja i spisak brojeva za pomoć za svaki deo Indije. Ovom aplikacijom vlada namerava da ograniči širenje u zajednici u kombinaciji sa trenutnom izolacijom u trajanju od 21 dan.

Aplikacija je trenutno dostupna na iOS-u i Androidu i podržava 11 jezika, i možda se još uvek neće pojaviti u Google Play prodavnici, ali biće uskoro navedena. Sada je na redu Vlada Indije i način na koji će da podstiče ljude da je koriste.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,