Vlada Novog Zelanda zabranila TikTok na službenim uređajima

Posle SAD-a, Velike Britanije i Kanade, zvaničnici takođe navode strah za bezbednost.

PCPress.rs Image

Novi problemi za TikTok

Novi Zeland se pridružio rastućoj listi zemalja koje su zabranile TikTok na državnim uređajima. Za razliku od drugih, ograničenja se ne odnosi na sve državne službenike. Novi Zeland je odlučio da parlamentarcima bude zabranjen TikTok na svim njihovim uređajima.

Zabrana će stupiti na snagu do kraja marta. Međutim, mogu postojati izuzeci za one kojima je potreban pristup TikTok-u da bi obavljali svoje poslove.

Zvaničnici su napravili ovaj potez nakon saveta stručnjaka za sajber bezbednost, niza razgovora u vladi i nakon komunikacije sa drugim zemljama. „Na osnovu ovih informacija, Služba je utvrdila da rizici nisu prihvatljivi u trenutnom okruženju novozelandskog parlamenta“, rekao je za izvršni direktor parlamentarne službe Rafael Gonzalez-Montero.

Chris Hipkins, premijer Novog Zelanda, naveo je zašto je zemlja ograničila zabranu na uređaje povezane sa parlamentarnom mrežom. „Odeljenja i agencije slede savete (Biroa za bezbednost vladinih komunikacija) u pogledu politike informacionih tehnologija i sajber bezbednosti. Mi nemamo potpuni pristup u javnom sektoru“, rekao je Chris.

Pročitajte i:  Šta se dogodilo kada je Indija zabranila TikTok?

Velika Britanija je uvela zabranu TikTok-a na vladinim uređajima. Takođe, korisnici će moći da koriste samo aplikacije trećih strana koje su na odobrenoj listi. Tokom poslednjih nekoliko meseci, SAD, Kanada i Evropska komisija takođe su zabranili TikTok na uređajima koji se koriste u vladi.

TikTok je pokušao da ublaži zabrinutost

Novi Zeland ograničava pristup TikTok-u na vladinim uređajima zbog bezbednosnih strahova. Zvaničnici u mnogim zemljama izrazili su zabrinutost da bi TikTok-ova matična kompanija ByteDance mogla biti primorana da deli osetljive informacije korisnika direktno sa Kinom.

ByteDance je naveo da neće deliti korisničke podatke sa Kinom. Međutim, američki zvaničnici tvrde da bi kompanija morala da se povinuje zakonu ako vlada bude zahtevala te informacije. TikTok je pokušao da ublaži brige o privatnosti u SAD i Evropi. Platforma je usmeravala saobraćaj sa svake teritorije na domaće servere i sprovodila reviziju bezbednosti i podataka trećih strana.

Problemi TikTok-a se ne završavaju zabranom na vladinim uređajima. Kompanija je saopštila da Sjedinjene Države zahtevaju da ByteDance proda aplikaciju ili će se TikTok suočiti mogao suočiti sa zabranom širom zemlje.

Pročitajte i:  TikTok pod istragom u Evropskoj uniji

U međuvremenu, prema izveštajima, FBI i Ministarstvo pravde istražuju ByteDance nakon što su četiri zaposlena koristila TikTok da proveravaju lokacije dvojice američkih novinara.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,