BIZIT plus

Vodafone i Three planiraju spajanje u najveću mobilnu mrežu u Velikoj Britaniji

Drugi pokušaj kompanije Three da se udruži sa nekim od konkurenata. Međutim, kompanija još uvek mora da otkloni određene regulatorne prepreke.

PCPress.rs Image

Sporazum se odnosi samo na poslovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu

Vodafone je najavio svoje namere da se spoji sa kompanijom Three. Na taj način će se spojiti preostale dve samostalne mobilne mreže u Velikoj Britaniji. Ovakav potez nije iznenađenje na  tržištu koje je poslednjih godina doživelo veliku konsolidaciju spajanjem kompanija. Telekomunikaciona kompanija Virgin Media se spojila sa O2 kompanijom dok je BT Group kupila EE kompaniju. Ako regulatori odobre ovo spajanje, nova kompanija Vodafona i Three postaće najveći operater mobilne telefonije u Velikoj Britaniji. Broj procenjenih korisnika iznosi 27 miliona.

„Kompanije Three i Vodafone u Velikoj Britaniji trenutno nemaju neophodnu skalu kao bi samostalno zaradile svoj kapital. Kompanija Three je dugo imala izazov da investira i da se takmiči“, izjavio je Canning Fok, suizvršni direktor CK Hutchinson Group-e, vlasnika Three-a. „Zajedno ćemo imati potrebnu skalu da isporučimo najbolju 5G mrežu. Transformisaćemo mobilne usluge za naše klijente i otvoriti nove mogućnosti za preduzeća širom Velike Britanije. Vodafon će posedovati 51 odsto kompanije, dok će CK Hutchinson posedovati 49 odsto.

Pročitajte i:  SAD i Velika Britanija optužuju Kinu za sajber špijunažu koja je pogodila milione ljudi 

Spajanje sa Vodafone-om nije prvi put da Three pokušava da se udruži sa konkurencijom. Njegova matična kompanija je 2015.godine objavila planove za kupovinu O2 operatera za 10,25 milijardi funti (12,96 milijardi dolara). Međutim, Evropska komisija i Agencija za konkurenciju i tržišta (CMA) blokirale su kupovinu zbog zabrinutosti zbog „smanjene konkurencije“ i „većih cena“. Međutim, O2 je uspeo da se spoji sa Virgin Media kompanijom 2021.godine nakon što je CMA utvrdio da nema zabrinutosti zbog sličnih navoda. Vodafone i Three pokušavaju da ostvare spajanje obećanjem da će uložiti 11 milijardi funti (13,9 milijardi dolara) tokom deset godina u 5G infrastrukturu u Velikoj Britaniji, u skladu sa ciljevima vlade.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: