BIZIT plus

Vodič za korišćenje zelenih tehnologija

greenitKompanija HP je predstavila specijalno izdanje Green IT for Dummies (Zeleni IT za početnike) – džepnu knjigu kao uvod za pomoć organizacijama da postanu zelene. Priručnik je napravljen da svima, od senior menadžera do zaposlenih koji brinu o svojoj okolini, predstavi neke jednostavne i razumljive ideje o tome kako da se smanji štetni uticaj IT sistema na okolinu i kako da se iskoristi snaga IT-a, da bi se globalno smanjio štetni uticaj klimatskih promena na društvo.

Priručnik koji je nezavisno izradila istraživačka i analitička firma Freeform Dynamics, pruža smernice za početak ozelenjavanja organizacije. Nedavna istraživanja kompanije HP pokazuju da samo jedna od deset kompanija u Evropi ima izrađenu strategiju o zelenom IT–u, a da je stav zaposlenih prema okolini često izraženiji nego stav kompanija u kojima rade. Prema tome, u slučaju da se kompanija odluči za zelenu IT strategiju, može očekivati podršku svojih zaposlenih.

Priručnik ističe pragmatičan, ali i razumljiv pravac razvoja rangiran prema troškovima i težini implementacije. U zavisnosti od slučaja, mogu se pronaći brza i jednostavna rešenja poput aktiviranja standby funkcija, korišćenja štampanja na zahtev i programa iz pretraživača, pa sve do povećanja iskorišćenja data centara i ostalih poslovnih procesa.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

IT je odgovoran za oko dva odsto efekta staklene bašte, ali može da ima značajnu ulogu u smanjenju uticaja preostalih 98 odsto. HP, na primer, često u internoj upotrebi koristi video konferencijsku tehnologiju. Plan je da se u 2009. godini učetvorostruči broj HP Halo Collaboration Studios na globalnom kompanijskom sajtu, što će smanjiti putovanja za 20.000 i smanjiti troškove za milione dolara godišnje. Kao drugi primer mogu se navesti studenti iz Australije koje je velika suša 2007. godine inspirisala da razviju inteligentni sistem navodnjavanja koji prati vlažnost zemljišta, zalihe vode, brzinu vetra, količinu padavina i temperaturu kako bi osigurao da usevi dobiju odgovarajuću količinu vode.

Tokom evropske nedelje održive energije, koja je nedavno održana u Briselu, predpremijerne kopije priručnika, koje su naišle na dobar prijem i odziv, podeljene su prisutnima na događajima. HP, takođe, sprema i ograničeni broj džepnog izdanja koje će biti slobodno za preuzimanje sa Interneta.

Izvor: McCann PR

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,