Otvoren Cisco Institut za preduzetništvo

cisco1Prvi Institut za preduzetništvo u Srbiji danas je svečano otvoren na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su Ministarka telekomunikacija Jasna Matić i Ambasador SAD u Srbiji Cameron Munter. Prve dve grupe od po 20 studenata će krenuti na kurs kombinaciju e-learning i časova sa tutorima u prvoj nedelji aprila. Institut je osnovan zahvaljujući saradnji Novosadskog Univerziteta, kompanije Cisco i organizacije USAID.

Cilj Cisco Instituta za preduzetništvo je da pomogne razvoju i unapređenju malih i srednjih preduzeća. On pruža praktična znanja za preduzetnike, olakšava razmenu znanja sa lokalnim poslovnim liderima, i pokazuje učesnicima kako da iskoriste prednosti informacionih i komunikacionih tehnologija da bi ubrzali rast i razvoj svoje organizacije.

Zasnovan je na iskustvu obrazovnog programa iExecutive programa koji je u Srbiji bio započet 2006. godine kao deo internacionalnog pilot projekta, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Univerzitetom u Novom Sadu. Program je dizajnirala Cisco grupa za Internet poslovna rešenja (IBSG) tako da pomogne liderima i menadžerima da razvijaju strategije i upravljačke veštine koje su neophodne za usavršavanje njihovih organizacija. Kroz obuke koje je vodio profesor Bojan Lalić od 2006. godine je preko 160 učesnika iz više od 100 kompanija i instituta uspešno završilo kurseve.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Cisco Institut za preduzetništvo će se truditi da proširi svoje aktivnosti i na druge obrazovne institucije u Srbiji, uključujući i Beogradski poslovni inkubator na Beogradskom Univerzitetu i Biznis inovacioni centar u Kragujevcu. Predviđeno je da do kraja 2010. bude izgrađena mreža od 10 centara za obuku širom Srbije koja će na taj način biti dostupna preduzetnicima iz svih krajeva zemlje.

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu trenutno pruža dve vrste kurseva: iExecutive obrazovni program koji je razvila Cisco grupa za Internet poslovna rešenja, i jednosemestralni kurs za pokretanje biznisa.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,