BIZIT plus

Volkswagen će integrisati ChatGPT u svoja nova vozila

Veštačka inteligencija se nalazi svuda.

PCPress.rs Image

ChatGPT “standardna funkcija”

Na ovogodišnjem CES-u, VW najavljuje integraciju veštačke inteligencije u svoje automobile. Veštačka inteligencija je doslovno svuda, pa nije veliko iznenađenje da Volkswagen planira da integriše ChatGPT u svoja vozila. Kao deo svojih planova, proizvođač automobila navodi da će njegov postojeći glasovni asistent IDA sarađivati sa ChatGPT-om na širokom spektru novih modela. VW nije prvi koji će pokušati ovo. Mercedes-Benz je najavio integraciju ChatGPT-a u junu prošle godine. Izgleda da na ove stvari definitivno moramo svi polako da se naviknemo.

VW navodi da će ChatGPT biti integrisan u određenim modelima sa najnovijom generacijom sistema za zabavu. Neki od modela koji se pominju su: ID.7, ID.4, ID.5, ID.3, novi Volkswagen Tiguan, novi Passat i novi Golf. ChatGPT će biti uveden kao “standardna funkcija” u “mnogim” vozilima u drugom kvartalu 2024.godine. Kompanija nije navela u kojim tačno regionima će biti uvedena ova funkacija, ali se napominje da se trenutno “razmatra” samo za američko tržište.

Pročitajte i:  Korisnici plaćene verzije ChatGPT-a sada mogu pristupiti GPT-4 Turbo modelu

ChatGPT donosi više interakcije

ChatGPT će biti korišćen kako bi unapredio postojeće sposobnosti VW-ovog glasovnog asistenta i ponudio neke nove opcije tokom razgovora. VW napominje kako njegov asistent već može da obavlja stvari poput kontrole sistema za zabavu, navigacije, kontrole klime i drugih sličnih funkcija. Integrisanjem ChatGPT-a, VW predviđa više interakcije odnosno dvosmernu komunikaciju. Slične stvari vidimo kod kompanija kao što su Google i Amazon. Ove kompanije pokušavaju da unaprede Google Assistant odnosno Alexu. VW-ovo saopštenje za medije posebno navodi “obogaćivanje razgovora, razjašnjavanje pitanja, interakciju na intuitivan način, dobijanje informacija specifičnih za vozilo” kao stvari koje ChatGPT može omogućiti.

Dobra stvar je što će sve ovo biti ugrađeno u automobil bez potrebe da vozač zaista nešto podešava. Kako sada stvari stoje, korisnici će aktivirati glasovnog asistenta i ako standardni sistem automobila ne može adekvatno da odgovoriti na upit, anonimno će ga poslati ChatGPT-u. Kompanija ističe da ChatGPT ne dobija nikakve informacije o vozilu i pitanja i odgovori se odmah brišu.

Pročitajte i:  OpenAI planira da objavi svoj pretraživač

VW nije naveo da li će prikazati kako zapravo funkcioniše ova nova tehnologijana na CES-u ove godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,