Volkswagen otvara fabriku u Srbiji?

Volkswagen još uvek istražuje gde će u regionu istočne Evrope investirati i pokrenuti proizvodnju i konačna odluka o tome do sada nije doneta. Marc Langendorf iz službe za korporativne komunikacije u Volkswagen-u, u odgovoru na pitanje Blica da li nameravaju da otvore fabriku u Srbiji i kada će konačna odluka o takvoj investiciji biti poznata, nije negirao da bi ta kompanija mogla da dođe u Srbiju, ali je poručio da konačna odluka još uvek nije poznata.

PCPress.rs Image

„Što se tiče nove fabrike u regionu istočne Evrope mogu da kažem da trenutno istražujemo različite opcije i da do sada nijedna odluka nije doneta. Što se tiče pitanja vezano za ulaganja u Srbiju, ne komentarišemo naše planove za određene zemlje“, rekao je Langendorf.

Međutim, juče, 3. marta, list Večernje novosti je najavio dolazak nemačkog automobilskog giganta, te naveo da je odlučio da novu fabriku gradi u Srbiji, a prvi automobili iz srpskog pogona nemačkog automobilskog giganta navodno bi trebalo da se pojave 2023. godine. Kako list piše, Volkswagen se odlučio za Srbiju u konkurenciji između Rumunije, Turske, Severne Makedonije i Bugarske, koja je dugo bila favorit za dobijanje te investicije, prenose Novosti.

Pročitajte i:  Microsoft planira da otvori Data centar na mestu nesuđene Foxconn fabrike

List navodi da bi nova Volkswagenova fabrika trebalo da ima kapacitet od 300.000 automobila godišnje i da bi srpskom izvozu doprinosila sa 4,5 milijardi evra. Prema nekim ranijim najavama iz Volkswagen-a, ali i iz Bugarske koja takođe u igri za ovaj posao, investicija je vredna oko 1,4 milijarde evra, a planirano je da fabrika ima 5.000 zaposlenih, od čega čak 650 inženjera. Izvor Novosti ne navodi gde bi fabrika trebalo da bude otvorena, niti kada bi dolazak Volkswagen-a u Srbiju mogao da bude ozvaničen, ali list podseća na raniju izjavu predsednika Aleksandra Vučića da bi u Šumadiji trebalo da bude realizovana investicija koja bi “u potpunosti promenila krivu sliku naše ekonomije”.

Kao razloge za dolazak Volkswagena u Srbiju, Novosti navode “performanse srpske ekonomije, dolazak gotovo svih najvažnijih proizvođača automobilskih komponenata, ali i prijateljske odnose državnog rukovodstva Srbije sa kolegama iz Nemačke“. Dodaje se i da je za izgradnju fabrike bitan faktor i to što Srbija raspolaže sa deset odsto svetskih zaliha litijuma, od kojih se prave baterije za elektroautomobile.

Pročitajte i:  Italija u završnim pregovorima za izgradnju fabrike Silicon Box

Takođe, N1 podseća da je nemački Deutsche Welle prekjuče objavio da je favorit za otvaranje nove Volkswagenov-e fabrike u Istočnoj Evropi ipak Bugarska. “Bugarska ima prednost jer je članica Evropske unije, situacija je ovde mirna, a ekonomski odnosi su čudesni”, rekao je za a DW Mitko Vasilev, predsednik Nemačko-bugarske industrijsko-trgovinske komore (GBITK). Na više dopisa koje je redakcija DW na bugarskom uputila u sedište Volkswagen-a s pitanjima kada se očekuje odluka i koji su okvirni uslovi koje taj koncern postavlja, odgovoreno je da “odluka još nije doneta” i da će ih “odmah obavestiti kad nešto bude zvanično”.

Facebook komentari: