Računari i Galaksija

Volvo predstavio automobil koji vozi i dok putnici spavaju

Volvo je predstavio koncept za novi futuristički model automobila koji bi mogao da zameni kratke letove, te uvede nove sigurnosne standarde koji bi mogli da ubrzaju izlazak autonomnih automobila na puteve širom sveta.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o autonomnom vozilu 360c koje nema volan, te pruža dodatni prostor za više putnika. Tako vozilo može da se prilagodi različitim potrebama, te unutrašnji prostor može da se pretvori u pokretnu kancelariju, prostor za zabavu, te spavanje. Zahvaljujući viskoj funkcionalnosti očekuje se da bi ovaj model u budućnosti mogao da utiče na smanjenje lokalnih avionskih letova, čime će uticati i na zaštitu životne sredine.

PCPress.rs Image

Vozilo uključuje i niz opcija, te svetala, uz pomoć kojih će moći da komunicira sa drugim učesnicima u saobraćaju, čime se dodatno povećava sigurnost, ali i ultrazvučne signale koji služe da se pešaci upozore na nadolazeće vozilo. Pored toga, pešaci će uvek imati prednost u odnosu na autonomna vozila, te će na taj način biti sigurniji nego u tradicionalnim saobraćajnim uslovima.

Pročitajte i:  Jackery krovni šator kao snažan solarni generator 

Iako se ne očekuje da autonomna vozila zamene tradicionalne načine transporta preko noći, model 360c mogao bi da se pojavi na putevima do 2030. godine.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,